Als je echt wil vernieuwen, dan moet je diepgaan.

Door Rob Wagenaar

Op 11 november promoveert een collega van mij, René Weijers. Zijn proefschrift, getiteld 'Dienen en Deugen', gaat over de kracht en kwetsbaarheid van topbestuurders.

Voor mensen die het opbrengen te promoveren en dat ook afmaken heb ik diep respect. Daarom in deze column aandacht aan de kracht van focus en diepgaan in je werk.

Er ontstaat weinig nieuws als je niet diepgaat. Vaak als individu, soms ook met anderen. Kiezen, concentreren, volhouden, door alle diepe dalen heen en afmaken. Een promotie vormt het karakter.

Zelfkritiek

Als je ouder wordt, dan neemt als het goed is de zelfkritiek toe en niet af. Het simpel nastreven van doelen en het scoren wordt vervangen door het leveren van kwaliteit. Datgene wat eerst met wat bluf wordt ingekopt, wordt nu kritisch benaderd en betiteld als jeugdzonde.

Met de jaren neemt ook de rust toe om zaken hun tijd te geven, nog eens opnieuw te bekijken en de puntjes op de i te zetten.

Rommelen

In dat kader zie ik collega’s om mij heen hun arbeidzame leven ook anders gaan benaderen. En soms zelfs van een geheel andere inhoud voorzien. Ex-collega Ben bijvoorbeeld ging op zijn oude dag klassieke talen studeren; wat hij in het leven had uitgestukt was toch maar rommelen geweest!

Een academische promotie aangaan is ook zo’n antwoord op de behoefte om echt iets neer te zetten in je leven. Andere mensen zie je een boek schrijven, een studie oppakken of een methodiek ontwikkelen.

Waarde

Diepgaan op een bepaald onderwerp heeft voor mij ook te maken met het leveren van werkelijke toegevoegde waarde. Of het realiseren van iets echts nieuws. Oppervlakkigheid werkt vooral als het nabootsen is van iets wat er al was.

Als het voortbouwt op ervaring. Alleen dan wordt kwaliteit geleverd. Herhalen van zaken wordt in mijn vak aan de lopende band gedaan.

Er is ook niets mis mee! Maar als je echt wil vernieuwen, dan moet je diepgaan. Je avond aan avond opsluiten in je studeerkamer. Een week of vele weken in een klooster. Je vakantie opofferen. Het is ploeteren.

Het spreekwoord zegt niet voor niets: 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie. Ideeën genoeg, maar om er dan echt iets van te maken: dat is voor slechts voor weinig ideeën weggelegd.

Bewondering

Vandaar mijn bewondering voor de promovendus. Vandaar ook de mooie dankwoorden die je steeds leest aan partners, familie en collegae. Het heeft veel moeite gekost en daar hebben ook de naasten aan bijgedragen, en ook wat onder geleden.

Er ontstaat weinig als niet een gepassioneerd en gedreven individu een idee wil realiseren en daar veel, soms echt bijna alles voor over heeft. Collega Weijers heeft zijn proefschrift goedgekeurd gekregen.

Ik ben uiteraard onder zijn gehoor als hij de verdediging gaat doen. En zal ook waakzaam zijn voor het zwarte gat dat daarna soms ontstaat.

Rob Wagenaar is organisatieadviseur rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl