De chaos in bankenland heeft blijkbaar al zulke vormen aangenomen dat bedrijven hun geld liever tegen betaling stallen, dan dat zij er spaarrente voor vragen.

“Bedrijven betalen om te mogen sparen bij gezonde banken”, zo las ik recentelijk.

Gelukkig heeft mijn bureaustoel armleuningen. Ik had de neiging om spontaan ter aarde te storten van verbazing. “Compleet zot” schoot er door mijn hoofd.

Nog vreemder was het om te lezen dat sommige grote ondernemingen zelfs een bankvergunning hebben aangevraagd om hun overtollige middelen rechtstreeks bij de Europese Centrale Bank te kunnen stallen. Het moet niet veel gekker worden.

Als spaarder financiert u uw huisbankier. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat degene die een ander financiert een vergoeding daarvoor ontvangt in de vorm van rente.

Chaos

De chaos in bankenland heeft blijkbaar al zulke vormen aangenomen dat bedrijven hun geld liever tegen betaling stallen, dan dat zij er spaarrente voor vragen. Dit vreemde handelen wordt gevoed door de vrees dat er in de toekomst mogelijk banken gaan omvallen… banken zonder armleuningen!

Banken hebben het in deze crisis goed voor elkaar, zo blijkt nu. Aan de inkoopzijde gaan ze er zelfs geld bij krijgen, omdat er paniek heerst.

En aan de verkoopzijde gaan ze juist extra rentemarges en provisies in rekening brengen, omdat er paniek heerst. Uh? Zo ga je de forse winsten weer fors laten groeien, dat is geen hogere wiskunde.

Move your Money

In verband met bovenstaande ontwikkelingen is er in Amerika enige tijd geleden een project gestart, genaamd “Move your Money”. Samengevat komt het er op neer dat spaargeld door klanten wordt overgeboekt van de grote banken naar de kleine banken.

Waarna deze kleine banken meer (of weer) in staat zijn de kleinere MKB bedrijven te financieren. Vele spaarders krijgen daardoor meer, of in ieder geval wél, spaarrente en MKB’ers kunnen onderhand weer gefinancierd worden. Lijkt te mooi om waar te zijn, maar moet mogelijk zijn.

Elders stallen

Als bankenklant met overtollige middelen wordt het misschien maar eens tijd om meer creditrente te gaan vragen of om het elders te stallen. uiteraard binnen de huidige garantieregels.

Dan kunnen de MKB’ers, die nu nauwelijks een bancaire financiering kunnen krijgen, hun uitbreidingsplannen gaan verwezenlijken en dat komt onze broze economie ook weer ten goede.

Samengevat. Aan de spaarzijde levert geld niets op en dat terwijl je als spaarder een risicovolle branche (mede)financiert. Sterker nog, het nieuwe motto is bijbetalen bij spaartegoeden!

En aan de leenzijde worden er door de banken extra (rente)marges in rekening gebracht, omdat zij nog meer winst willen, c.q. moeten gaan maken.

Ik voorspel dat wanneer de beoogde vermogensposities en gewenste winstgevendheid op deze manier gerealiseerd worden, menig bankbestuurder om bonus gaat vragen. Vragen? Nee, eisen! Immers de nieuwe targets zijn bereikt!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1.