De beleggingsomgeving is al maanden grillig. Maar, op de keeper beschouwd, is die dat eigenlijk altijd.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Het ene moment hebben beleggers er alleen meer oog voor dan het andere. Nu is er wederom onrust in Noord-Afrika, nog niet al te lang geleden in het Nabije Oosten. Nu hebben we te maken met een schuldencrisis in de Verenigde Staten, terwijl dit een aantal jaar geleden in Latijns-Amerika en het Verre Oosten.

De politieke en regelgevende risico’s in groeilanden zijn eindelijk gaan liggen. Deze regio’s gaan nu gebukt onder inflatieangst.

Tot zo ver is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon. Wat dit keer wel anders is, en dat komt bovenop de hierboven geschetste situatie, is de eurocrisis, de tweede reservemunt in de wereld, die zich lijkt te ontpoppen als een nieuwe bankencrisis, met alle drukkende economische gevolgen van dien. De oorzaak daarvan is genoegzaam bekend.

Vooruitschuiven

Een oplossing voor in het bijzonder het Griekse schuldenprobleem is door Europese beleidmakers heel lang voor hen uit geschoven; ‘kickin’ the can in the street’, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Er kwamen halfslachtige voornemens en oplossingen voor de Griekse staatsschuld. We zijn nu echter op de helling belang en het blikje rolt steeds sneller terug.

Om de financiële markten gerust te stellen werden er lachwekkende stresstesten voor Europese banken gehouden, waar echter de afwaardering van euro staatsschuld buiten beeld bleef. Het faillissement van in eerste instantie Griekenland is in feite al realiteit, maar de officiële afwaardering laat nog op zich wachten.

Eerst moeten de grootste boosdoeners namelijk saneren. Het kan toch niet zo zijn dat we hier in Nederland met 67 jaar met pensioen zullen gaan, terwijl we financieel garant staan voor landen waar 60 jaar de norm is, om maar eens iets te noemen.

Christine Lagarde, de nieuwe voorvrouw van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), roept nu dat de banken, en dus ook de Franse, kapitaal tekort komen. Helaas beweerde ze nog geen half jaar geleden, toen ze nog minister van Financiën van Frankrijk was, het tegendeel.

Zon

Vooral in het Westen heerst er daarom al met al op het moment een slecht klimaat voor burgers, consumenten, bedrijven en beleggers en daarom is het soms lastig om de zon achter de wolken te zien. Zoals we ook in de Troonrede hebben kunnen horen, zullen burgers en consumenten zullen er in dit deel van de wereld aan moeten wennen dat, waar voorheen de groeiende welvaart vooral bij elkaar werd geleend, er voortaan meer betaald en gespaard zal moeten worden voor tal van uitgaven en voorzieningen.

Hoe lastig deze gedachtesprong is, blijkt in eigen land bijvoorbeeld uit de moeizame onderhandelingen in de aanloop tot het pensioenakkoord en de discussie rond het verhogen van de AOW-leeftijd.

Is er dan alleen maar ellende? Nee, dat is niet zo. Wel is het belangrijk dat Europese banken zo snel mogelijk geld ophalen om hun balansen te versterken, net als de Amerikanen deden in 2009. Als dat een feit is kan er overgegaan worden tot het her en der afstempelen van overheidsschuld.

Beter

Zowel de koersen als de waarderingen van veel aandelen en bedrijfsobligaties zijn fors lager dan een paar maanden geleden. Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven er in het algemeen veel beter voorstaat dan in de periode 2007/2008. Er staat nu veel minder vreemd vermogen op de balans en het merendeel van de ondernemingen beschikt over een grote hoeveelheid cash.

De economische groei in de Verenigde Staten en Europa mag dan minimaal zijn. In de opkomende landen is er echter nog volop sprake van. Daar kunnen Europese en Amerikaanse ondernemingen met een goed gediversifieerde omzet hun voordeel mee doen.

Veiligheid

Op de (middellange) termijn lijkt me dit een goede tijd om er bij te zijn, dan wel in te stappen. Veel aandelen zijn in de zoektocht naar veiligheid volgen mij te hard afgestraft, waardoor het gemiddelde dividendrendement inmiddels wel erg ver veel hoger is dan het effectieve rendement op bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse staatsobligaties.

Doe als Warren Buffett. Hij geeft aan meer te kopen naarmate de koersen de lager zijn. Ik zie dan ook vanaf dit punt goede beleggingsmogelijkheden voor aandelen van ondergewaardeerde ondernemingen met stabiele dividenden en diverse bedrijfsobligaties. De wereld vergaat niet, al verandert deze, zoals wij deze tientallen jaren gekend hebben, wel.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.