Mark Rutte is de winnaar van de Debatprijs Algemene Beschouwingen 2011. Op het moment dat het er het meest toe deed wist hij zijn boodschap overtuigend over te brengen. En hoe zit dat met jouw verhaal?

Door Donatello Piras

Tijdens de algemene beschouwingen moet je pieken. Het is het belangrijkste politieke moment van het jaar: alle media zijn aanwezig, en de gemiddelde Nederlander heeft ineens interesse in de politiek. Kortom, de druk is groot.

Het begint met een goed verhaal. Ook Mark Rutte heeft niet op een dag bedacht dat het wel leuk zou zijn om lastige debatten te voeren. Nee, hij koos voor de politiek om mensen voor de ideeën van zijn partij te winnen. Mark Rutte is de beste debater omdat hij in staat is een helder eigen verhaal te combineren met overtuigende antwoorden op kritische vragen.

Overtuigen

Maar dat is natuurlijk niet uniek voor de politiek. In de meeste banen is het belangrijk dat je een boodschap op een overtuigende manier kunt brengen. Iedere professional zou in staat moeten zijn om in twee zinnen uit te leggen op welke manier zijn of haar organisatie het anders doet dan de concurrentie – en waar de meerwaarde voor de klant, opdrachtgever of stakeholder zit.

En die twee zinnen mogen niet te gekunsteld klinken. Heb jij deze boodschap op een overtuigende manier paraat?

Kritische vraag

De gemakkelijkste manier daar achter te komen is het gewoon uit te proberen. ‘The proof of the pudding is in the eating’ luidt een bekend Brits gezegde. Vraag je directe collega, partner of huisgenoot dus eens jou een kritische vraag te stellen over de meerwaarde van jouw corebusiness.

Als jouw antwoord niet direct overtuigt, is er werk aan de winkel. Bedenk dan wat je doet, waarom je het doet en – vooral – waarom dit belangrijk is voor jouw klanten. Zorg er vervolgens voor dat je dit altijd en overal paraat hebt. Lukt het niet? Vraag je dan af of je wel in de goede business zit!

Donatello Piras werkt als hoofdtrainer en gespreksleider bij het Nederlands Debat Instituut. Hij is een van de auteurs van ‘Debatteren om te winnen’. Daarnaast is hij jurylid voor de Debatprijs Algemene Beschouwingen, die elk jaar in september wordt uitgereikt. Volg Donatello ook op Twitter.