Door de onrust op de beurzen zijn veel kwaliteitsaandelen ondergewaardeerd. Geef koopjesjagers geen kans en houd zelf je aandelen stevig vast.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Beleggen. We kennen allemaal de advertenties en succesverhalen met de soms torenhoge geprognosticeerde dan wel gerealiseerde rendementen die ons voorgespiegeld worden.

En ja, we weten ook hoeveel rente u over uw geld krijgt door het ‘gewoon’ bij de bank op een spaarrekening of deposito te laten staan. Die rentevergoeding is dusdanig laag dat het alleen daarom al, onder normale marktomstandigheden, voor velen interessant lijkt om te gaan beleggen.

Achteraf is het altijd eenvoudig om de praktijk uit te vinden. Maar, zoals niet vaak genoeg kan worden benadrukt, er moet voor er überhaupt met beleggen begonnen wordt altijd eerst een plan gemaakt worden. Beleggen is namelijk iets voor de langere termijn. Dat doe je in principe niet voor een week, een maand, of zelfs niet voor een halfjaar.

Geluk

Dan speelt in mijn ogen de factor geluk een grote rol; marktomstandigheden laten zich nu eenmaal moeilijk voorspellen. Hoe grondig de bedrijfsanalyse voorafgaand aan de beleggingsbeslissing dan ook wordt gedaan, koersen kunnen niet alleen stijgen maar eveneens dalen. De laatste tijd is dat weer eens duidelijk aangetoond.

Wanneer u wilt gaan beleggen, stel uzelf dan de volgende vragen: Waarom wilt u beleggen, hoeveel geld kunt u voor langere tijd missen en wanneer wilt u uw doel bereiken? Streeft u naar vermogensgroei of wilt u aanvulling op uw inkomen genereren?

Met welk rendement bent u tevreden? Natuurlijk, hoe hoger het rendement, hoe beter het lijkt. Maar rendement en risico gaan altijd hand in hand.

Risico

Hoe hoger het beoogde rendement, hoe hoger het risico dat daarvoor gelopen moet worden. Ik huldig het principe dat je altijd moet proberen met zo min mogelijk risico je beleggingsdoel te bereiken, omdat de ontwikkelingen op de beurs niet te voorspellen zijn.
Het is van levensbelang om voldoende spreiding aan te brengen in een beleggingsportefeuille.

Zo maak je een portefeuille minder gevoelig voor waardeschommelingen van de diverse individuele effecten in de portefeuille. Wanneer u al uw middelen in één of twee aandelen zou beleggen en het gaat daarmee mis, dan zijn de gevolgen veelal niet te overzien.

Bovendien is het verstandig om te spreiden over verschillende beleggingscategorieën en vervolgens binnen iedere asset class een evenwichtige verdeling te maken over meerdere vermogenstitels. Ook is het verstandig te spreiden over verschillende sectoren, over verschillende regio’s in de wereld en over thema’s die actueel zijn en blijven.

De wereld is nu eenmaal groter dan Nederland. Spreid ook weer niet te veel, want dan loopt u de kans door de bomen het bos niet meer te zien.

Actief beheer

Vanzelfsprekend vergt een dergelijke benadering actief beheer. Bij veranderende omstandigheden moeten de bakens op tijd worden verzet. Als u daar zelf niet de tijd voor heeft of wil maken, is het aan te raden op zoek te gaan naar een (onafhankelijke) beheerder die dat voor u zou kunnen doen.

Laat u daarbij niet zo maar verleiden door in het verleden gerealiseerde rendementen. De verkoper van het stereosetje of auto wordt ook niet klakkeloos geloofd, dus waarom zou u dat met de eerste de beste goochelaar met beleggingsrendement wel doen?

Niet voor niets luidt de waarschuwing dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Het draait altijd om de vraag of de hoogte van het risico dat u loopt, past bij uw persoonlijke doelstellingen. Doe daarom altijd goed uw huiswerk voor u aan een beleggingsavontuur begint.

Onderwaardering

Door de hectiek op de beurzen en de risicoaversie onder beleggers zijn met de vlucht naar cash veel kwaliteitsaandelen wel heel hard afgestraft en noteren ze momenteel met een fundamentele onderwaardering. Uit de historie blijkt dat de grootste winsten te behalen zijn door anticyclisch te handelen.

Dus: kopen als iedereen verkoopt en verkopen als iedereen koopt. Het nu oppakken van kwaliteitsaandelen zou over enige tijd wel eens een verstandige keuze blijken te zijn geweest. Voor de lezer die al die kwaliteitsaandelen bezit, is mijn advies om de koopjesjagers geen kans te geven en zelf de aandelen stevig vast te houden.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.