De vakantie is voorbij en na twee weken zit de sleur er alweer flink in. Het is duidelijk tijd voor verandering, tijd voor een nieuwe baan.

Door Arjen Ligtvoet

Wacht… de baas is van zijn plaats… Even klikken en de personeelsadvertenties surfen je om de oren. Het begint goed: een lokaal verhuisbedrijf is op zoek naar een Advisor Inward Mobility. Pas na grondig leeswerk begrijp je dat het hier om een doodgewone telefoniste gaat. Gelukkig kun je ook nog als Customer Care Consultant bij hetzelfde bedrijf terecht, want medewerker Klantenservice klinkt natuurlijk alsof je echt schromelijk onderbetaald wordt.

Droomfunctie

Drie zoekacties verder heb je je droomfunctie gevonden. Of wil je niet als proactieve en gepassioneerde verbindende bruggenbouwer richting geven aan het behalen van de visie en missie van een resultaat- en klantgerichte onderneming? Nee? Dan is er nog een plekje voor je als Adviseur Consultancy, om ad-interim adviseurs voor een hoog uurtarief te consulteren over consultancy-advies bij de Business Unit HRM.

Na een kwartiertje duizelt het je van de vage vacatures, overdonderende gemeenplaatsen en kloek klinkende CEO’s, CFO’s en CPO’s. En dan zijn er ook nog de uitstekend te noemen – in CAO’s vastgelegde – tertiaire arbeidsvoorwaarden, waarbij je voldoende ruimte krijgt om verdiepingstrajecten te ondergaan… Juist, je mag als rechtgeaarde zelfstandige teamplayer heel af en toe op cursus.

Vage vacatures

Pro-actief, klantgericht, dynamisch, flexibel. Al die advertenties zijn hetzelfde. Merkwaardig, zijn werkgevers dan echt allemaal op zoek naar een dertien-in-een-dozijnkandidaat? Waarom staat er niet gewoon wat voor werknemer een bedrijf precies zoekt? Op de gemiddelde crypto-vacature reageren honderden ongeschikte sollicitanten, terwijl de enige wel geschikte kandidaat zich niet aangesproken voelt – of allang bij de duidelijke concurrentie aan het werk is.

Op de gang hoor je de slepende tred van je baas naderen en met een zucht klik je terug naar je werk. Je bent totaal ontmoedigd. Misschien moet je je ambitieniveau naar beneden bijstellen en zijn er voor jou slechts mogelijkheden op sanitair-facilitair gebied, waar je op gepassioneerde wijze wc-papier aanvult. Op je visitekaartje prijkt dan wel een Heel Stoere Titel: CTO - Chief Toilet Officer.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #Goedbezig!