Markten lijken een nieuwe recessie in te prijzen, maar dat deze er gaat komen spreekt nog lang niet vanzelf. Met enig gemak worden vergelijkingen gemaakt met de situatie in 2008, maar er zijn grote verschillen.

Door Fred Huibers | HEK Value Funds

In 2008 droogden de kredietmarkten helemaal op en centrale banken en andere beleidsmakers werden overvallen door de ontwikkelingen die hun climax vonden rond het omvallen van Lehman Brothers.

Nu is men aanzienlijk beter voorbereid, banken hebben de afgelopen jaren balansen verstevigd en ook de rest van het bedrijfsleven staat er dankzij het opschonen van de balansen en de riante kasposities aanmerkelijk beter voor dan drie jaar geleden.

Daarnaast zijn er andere redenen waarom een recessie niet zal optreden. De gedaalde olieprijs geeft een steun in de rug. Daarnaast is ook de rente in de meeste Westerse landen gedaald.

Goed nieuws

Dat betekent een lagere hyptheekrente. Vooral voor (aspirant) huizenbezitters in de Verenigde Staten is dit goed nieuws. Tenslotte lijkt de vrees dat de snelgroeiende economiën in opkomende markten voldoende momentum te hebben om niet terug te vallen in een recessie.

Deze lichtpunten nemen niet weg dat het afbouwen van schulden tijd kost. Dat wij te maken zullen gaan krijgen met een langere periode van gematigde economische groei, lijkt waarschijnlijk.

Voorschot

Voor beleggers lijken de aandelenmarkten een voorschot te hebben genomen op deze ontwikkeling. Waarderingen zijn fors gedaald. Tegelijkertijd zijn de rentes op obligaties van solide landen als Duitsland en Nederland verder gedaald.

Zelfs in de VS waarvan de kredietwaardigheid door S&P neerwaarts is bijgesteld, is de 10 -jaars rente ver onder de 3 procent gedaald en rekening houdend met inflatie geen aantrekkelijk alternatief.

Duur en risicovol

Obligaties zijn duur en risicovol en bieden slechts schijnveiligheid. Aandelen zijn daarentegen in de afgelopen periode aanzienlijk goedkoper zijn geworden en het dividendrendement is relatief hoog.

Kortom, zowel relatief als absoluut is de aantrekkelijkheid van aandelen in de afgelopen periode sterk toegenomen. Mocht het scenario minder slecht uitpakken dan nu verwacht, dan is een krachtige koersrally mogelijk.

Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds