Sarkozy en Merkel pleiten voor invoering van de bankentaks en banken zien dat niet zitten. Rara, hoe kan dat?

Door Frank Wijn

De Franse en Duitse landenaanvoerder wensen al enige tijd de invoering van een Europese belasting op financiële transacties. Het uiteindelijke doel is om de banken zélf te laten betalen voor de kosten van de bankencrisis en een “potje” te maken voor de toekomst voor het geval deze banken er weer een “potje” van maken.

Banken zien dat niet zitten. Waarom zij de rekening van hun eigen onkunde zouden moeten gaan betalen, is hen nog steeds niet duidelijk. Zelfkennis is nog steeds niet doorgedrongen onder deze geblindeerde kaasstolp, zo blijkt.

Natuurlijk moeten ze dat zelf betalen en uit eigen zak. Lees, de aandeelhouders/eigenaren, want zij hebben immers ook de extra opbrengsten van de risicoproducten opgestreken. Niet de klanten.

Zalm

Oud-minister en ex-Chief Economist bij DSB Bank, Gerrit Zalm, gaf vorige week zelfs in niet mis te verstane woorden aan dat de klanten deze boete/belasting uiteindelijk gaan betalen.
Zo had ik vroeger een auto van de bank en mocht mijn parkeerbon niet declareren bij mijn werkgever.

“Die boete had ik zelf veroorzaakt” zo was het terechte argument van de leidinggevende bij ABN Amro. Nu gelden voor banken, als werkgever en leverancier aan klanten, dus andere spelregels.

Bijvoorbeeld. Als zakelijke klant van ABN Amro betaal je voor de diensten en producten nogal eens meer dan bij de collegabanken, bijvoorbeeld als het gaat om zakelijk betalingsverkeer.

Daarnaast betaal je extra voor de fusiekosten met de Fortis Bank, de reorganisatiekosten (eerder ontslag van circa 6500 en nu weer 2350 personeelsleden), de bonussen, de extra rentemarges bij zakelijke financieringen in de vorm van het Rekening Courant Krediet en nu dadelijk ook de bankentaks.

Stage

Het lijkt alsof Gerrit Zalm veel heeft geleerd tijdens zijn korte stageperiode bij de DSB Bank.
Misschien spreekt hij Dirk Scheringa nog regelmatig als persoonlijk adviseur als het gaat om rigoureuze omzet- en winstverhogende maatregelen over de rug van de trouwe klanten.

Een lijfspreuk van Zalm zou kunnen zijn: "Mensen ontslaan is goed voor de winst en winst is goed voor de werkgelegenheid."

Deze extra winsten moeten straks echter worden toegevoegd aan het Eigen Vermogen van de banken en komen daarom niet ten goede aan extra vormen van kredietverlening aan MKB-ondernemingen.

Crowdfunding

Qua financiering moet MKB Nederland het gaan hebben van informal investors, crowdfunding, staatsgarantie en andere alternatieve vormen van bedrijfsfinancieringen.

Volgens vele ondernemers en adviseurs moet je voor een bedrijfsfinanciering niet meer bij een commerciële bank zijn……. tenzij je goed onderbouwd kunt aantonen dat je de financiering écht niet nodig hebt, zeer snel kunt aflossen en je toch bereid bent om er de hoofdprijs voor te betalen.

Daarmee heeft de bank in ieder geval al zijn kosten gedekt en daar gaat het om!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1.