De vrees voor een nieuwe recessie laait hoog op en zet de financiële markten flink onder druk. Op zoek naar veiligheid worden aandelen op grote schaal van de hand gedaan en geruild naar bijvoorbeeld cash of goud.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Hoewel daardoor de aandelenkoersen dalen waag ik te betwijfelen of dit op de langere termijn de juiste strategie is. In die mening wordt ik gesterkt door het gegeven dat het aantal fusies en overnames ten opzichte van vorig jaar flink in de lift zit.

Daaruit blijkt mijns inziens dat ondernemingen zelf, in tegenstelling tot veel beleggers momenteel, wel degelijk vertrouwen hebben in hun eigen toekomst. Zo baarde Google onlangs opzien door voor een bedrag van 12,5 miljard dollar de mobiele tak van Motorola Mobile over te nemen.

Bij deze overname draait het vooral om de duizenden patenten waarmee Google haar Android systeem kan beschermen en versterken. De onderneming bulkt van het geld, dus de overnamesom kan gewoon cash worden afgerekend.

HP

Computerfabrikant Hewlett-Packard mengde zich ook in de miljardendans door voor 42,11 dollar per aandeel de Britse softwarefabrikant Autonomy te willen overnemen. Totaal is hier een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar gemoeid.

Pikant detail is overigens dat HP juist wil stoppen met de smartphonedivisie. HP nam namelijk in 2010 Palm over en kocht daarmee het besturingssysteem WebOS, maar alle apparaten die op dit besturingssysteem draaien zijn geflopt. Hieruit blijkt dat niet iedere overname succesvol hoeft te zijn.

Eerder dit jaar deed Johnson & Johnson met de overname van Synthes, maker van medische apparatuur, voor het lieve sommetje van 21,3 miljard dollar de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf. En wat te denken van de overname voor 8,5 miljard dollar van Skype door Microsoft om het eigen, bestaande mobiel platform te versterken?

DSM

Ook dichter bij huis slaan bedrijven hun slag. Zo werd DSM, na al geruime tijd te hebben samengewerkt, de trotse eigenaar van Martek Biosciences. Provimi, één van de leidende ondernemingen in de internationale diervoerindustrie, werd onlangs door Cargill voor de neus van Nutreco en DSM weggekaapt. Crucell werd in de eerste helft van dit jaar door Johnson & Johnson definitief ingelijfd en van de beurs gehaald.

Niet iedere overnameprooi is echter gewillig en dat maakt niet elke overname vrijwillig. Zo heeft de Australische brouwer Foster al twee biedingen van SABMiller verworpen. In eigen land heeft er strijd gewoed rond Draka. Het Chinese Xinmao deed een hoger bod dan het Italiaanse Prysmian, maar onder druk van de aandeelhouders kon uiteindelijk deze laatste er met de buit vandoor gaan.

De overname van NYSE Euronext had eveneens nogal wat voeten in de aarde. Het bestuur en de aandeelhouders gaven de voorkeur aan een overname door Deutsche Börse, terwijl het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq samen met derivatenbeurs Intercontinental Exchange (ICE) een hoger, vijandig bod uitbracht.

Met bovenstaande voorbeelden is de lijst verre van compleet, maar het is wel een signaal dat deze ondernemingen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien en duidelijk voor ogen hebben hoe ze hun groeistrategie willen realiseren.

Liquiditeiten

Tegen deze optimistische kijk op de zaak valt natuurlijk in te brengen dat een aantal bedrijven zich wellicht ook praktisch gedwongen voelt om grote overnames te doen, omdat zij klaar zijn met saneren en veel geld in kas hebben dat weinig tot niets oplevert. Een groot deel van de huidige overnames worden momenteel namelijk cash afgerekend, omdat de liquiditeiten de overnemende partijen uit de zakken puilt.

Dat wil niet zeggen dat er maar klakkeloos met de buidel wordt geschud. Goedkope financiering is door de aanhoudende terughoudendheid van banken nog steeds schaars.

Daarom worden de mogelijke overnamekandidaten nu echt beoordeeld op hun business case en op de wijze waarop zij toegevoegde waarde en synergievoordelen kunnen bieden aan de overnemende partij.

Door de recente daling van de aandelenkoersen zijn er voor bedrijven met een goed gevulde oorlogskas voldoende mogelijkheden om, naast autonome groei, door middel van acquisities tegen niet al te hoge waarderingen het groeipad te blijven bewandelen. Deze bedrijven tonen hun vertrouwen in de toekomst en slaan nu hun slag. Doet u dat ook?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.