Denkt u dat men nu in ons land in de startblokken staat om Libië te gaan helpen? Dezer dagen denk ik weer met enthousiasme terug aan de jaren rond 1990.

De muur gevallen en dus stroomde het oosten vol met Hollandse hulpverleners. Sommigen met een vrachtauto vol bloemkolen, anderen met trainingen om ambtenaar te worden in een democratische bestel.

Het was een enerverende tijd die dankzij ondernemingsgeest en mooie subsidies voor veel partijen, ook voor de landen in kwestie, prima resultaten opleverden. Ik vraag me af of die trein ook nu weer gaat rollen. Ergens zegt er iets in me dat het nu helemaal niet zo zal gaan.

Zo op het eerste gezicht gaan er gouden tijden aanbreken voor vele Nederlandse bedrijven en dienstverleners. Zij die er voor geëquipeerd zijn kunnen op allerlei manieren gaan bijdragen aan de opbouw van de staten in Noord Afrika.

Trainen

Het opbouwen van een democratisch bestel, het inrichten van staatsinstellingen, het opleiden en trainen van allerlei groepen professionals en beroepsbeoefenaren, het introduceren van functies en faciliteiten die daar tot nu toe -gezien het soort regime- onbekend waren (ik herinner mij in Litouwen “de ombudsman” te hebben geïntroduceerd).

Dit alles en nog veel meer ligt nu open voor invulling en landen zullen elkaar beconcurreren om bijdragen te mogen leveren. Ik hoor dat Turkije zich voor Libië warmloopt, maar ook China heeft zich natuurlijk gemeld (leve de olie!).

De landen verschillen qua rijkdom, maar als we bijvoorbeeld Egypte, Tunesië en Libië vergelijken, dan heeft het laatste land geld genoeg en is ook nog eens erg overzichtelijk (6.5 mio. inwoners).

Je zou zeggen een ideaal land om als Nederland eens stevig te gaan begeleiden in de verdere ontwikkeling. En waarom ook niet? Wij hebben ons steentje in NAVO verband bijgedragen.

Arabisch

In Nederland leven de nodige experts van allochtone afkomst die een heel behoorlijk mondje Arabisch praten. Of is het zo dat wij niets te zoeken hebben in een islamitisch land zonder enige democratische traditie?

Ik zou het erg goed vinden en heel zinnig voor de beeldvorming in NL over de islam als juist wij ons met dit land zouden gaan bemoeien. Met de poten in de modder en met al onze grote woorden over democratische bestel en ons vingertje naar de wereld, gewoon proberen om met de Libiërs een start te maken met de opbouw van een ander soort maatschappij.

Rijk land

Meer dan 40 jaar dictatuur en wel een rijk land. Daar ligt een hele grote uitdaging. Ik hoop dus maar dat er ergens op een Haags ministerie iemand is die dat ook vindt en iets in beweging zet.

Of een werkgevers- vereniging die zijn leden mobiliseert en de eerste verkennende reis over een maand heeft gepland (even de kogelregen laten neerdalen).

Of een politieke partij die wakker is. Of een vakbond. Maar misschien moet ik ook gewoon zelf gaan, een goeie adviseur is nooit weg en ooit heb ik 1990 20 Tjechoslowaakse organisatieadviseurs opgeleid (met dank aan ons vooruitziende Min. van EZ).

Er staat nog een helikopter van ons, kan ik gaan ophalen. Of zou de effectieve anti islam hetze in ons land ook Libië hebben bereikt!

Rob Wagenaar is organisatieadviseur. E-mail: rob.wagenaar@wagenaarhoes.nl