Moeten we nou wel of geen geld steken in elektrisch rijden? Gaan die auto's er überhaupt komen? Tijd voor een korte analyse, vindt consultant Michel Bayings.

Door Michel Bayings

“Nederland ziet niets in elektrisch rijden; nog veel te duur” kopte De Telegraaf onlangs met chocolade letters. “ Gemeenten gooien geld over de balk met elektrisch rijden” en “veel subsidies, maar weinig resultaat” volgens het blad Binnenlands Bestuur van eind juli.

Ook horen we steeds meer over elektrisch rijden en zien we steeds vaker ‘oplaadpalen’ op straat. In maart stond op de Autorai bij elke fabrikant wel een elektrische auto. Willen we het nu wel of niet? 

Actieplan

Een grote groep bedrijven, organisaties en instellingen, waaronder Stichting Natuur & Milieu en het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben in 2009 het "actieplan elektrisch rijden gepubliceerd". 1 miljoen elektrische auto’s moeten er in 2020 rondrijden.

Dit is een ambitieus plan om de klimaatuitstoot van het verkeer te verminderen en de Nederlandse economie een impuls te geven. Dergelijke doelstellingen bereik je niet door achterover te gaan leunen en alleen de markt zijn werk te laten doen. Dat moet je in gang zetten en stimuleren.

Nederland als perfecte omgeving

De geografische en economische situatie in Nederland is een perfecte omgeving om enerzijds elektrisch vervoer groot in te zetten en daarmee buitenlandse bedrijven naar Nederland te trekken en anderzijds onze ervaringen en producten te exporteren. Afstanden in Nederland zijn relatief beperkt. Met een bereik van 170 kilometer, kom je al een heel eind.

Daarnaast hebben we een goed elektriciteitnetwerk dat niet zomaar plat gaat als er een paar auto’s op worden aangesloten. Ook hebben we geen auto-industrie die beschermd wordt, waardoor veel automerken graag hun elektrische auto’s in Nederland willen uitbrengen.

Tot slot hebben we het geluk dat Nederland een beperkt aantal energienet beheerders heeft; Nederland heeft er 11, terwijl Duitsland er bijna 800 heeft. We kunnen dus snel door heel Nederland zaken doen!

Is er in Nederland wel vraag naar?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat 7 procent van de automobilisten de komende 5 jaar verwacht een elektrische auto aan te schaffen. Dan hebben we het al over ruim 500.000 elektrische auto’s! Dat is een gigantisch aantal.

Je zou dus kunnen zeggen dat het slechts 7 procent is, maar in absolute getallen is dat helemaal niet slecht. Het effect op het milieu zal bovendien merkbaar zijn, zeker in de binnensteden.

Stimuleren, en zelfs subsidiëren?

Innovaties komen zelden helemaal zonder overheidssteun tot stand. Bij maatschappelijke problemen zoals CO2 uitstoot, heb je als overheid een belangrijke rol om te helpen dit te verminderen. Een van die manieren is stimulering van elektrisch vervoer.

Natuurlijk moet de markt zijn werk doen, maar als je met minder auto belasting mensen kunt overhalen om met een schone auto te gaan rijden, is dat directe milieu winst dat effect heeft op de hele omgeving.

Zeker in het begin is ook zichtbaarheid van groot belang. Het is dan ook niet zo gek om gemeentes subsidie te geven voor voorzieningen voor elektrisch vervoer, hoewel dat in de praktijk slecht beperkt plaats vindt.

Gidsland

Maar is Nederland wel een gidsland? Ja, Nederland is een gidsland en daar worden we allemaal beter van! Mede door de stimulering vanuit de overheid behoort Nederland tot de koplopers op het gebied van elektrisch vervoer binnen Europa.

Bovendien exporteren Nederlandse bedrijven hun verworven kennis en producten, waardoor veel overheden uit het buitenland komen kijken hoe wij elektrisch vervoer aanpakken.Wat uiteindelijk leidt tot een stimulering van de economie en minder belasting voor het milieu.

Michel Bayings is Management Consultant bij Logica Business Consulting