In november 2016 sluit de allerlaatste apotheek van Nederland de deuren. Het ging allemaal sneller dan verwacht.

Door Walther Ploos van Amstel | Delaatstemeter.nl

Het land en de politiek waren in rep en roer toen in oktober 2012 bekend werd dat alle zelfstandige apotheken dicht zouden gaan.

Eind 2020 moest het zo ver zijn. Maar de ontmanteling van de apothekers en het opzetten van nieuwe afhaalpunten in winkels en de consumentenbezorging in steden ging sneller dan gedacht.

Consumenten bestellen hun herhaalrecept met een enkele klik op hun PharmaAPP en kunnen die afhalen of laten bezorgen waar ze dat willen.

Verkooppunt

Voor elk op zichzelf staand apotheek die is gesloten, zijn gemiddeld genomen 2 afhaalpunten in de plaats gekomen.

Consumenten kunnen terecht bij bijna 6.000 winkels voor hun medicijnen, veelal in gemakswinkels en supermarkten. Daarnaast levert uwgeneesmiddelenthuis.nl inmiddels aan meer dan 4 miljoen vaste gebruikers.

Van de ruim 20.000 personeelsleden van de ruim 3.000 apothekers is het overgrote deel vrijwillig vertrokken, heeft een andere baan gevonden of is met pensioen.

Nederland loopt voorop in Europa met het sluiten van het apothekersnetwerk. Alleen in Groot-Brittannië zijn ze al zo ver en in Duitsland en de Scandinavische landen zijn ze een eind op weg.

Gemopper

Wanneer een apotheek verdwijnt, leidt dat in het begin tot gemopper. Aan de andere kant stonden de apothekers bekend om de lange wachttijden, waren ze minder goed bereikbaar, moest je vaak terugkomen en hadden ze krappe openingstijden. Dat is allemaal verbeterd, klanten zijn meer tevreden dan een paar jaar geleden.

Ik moest hieraan denken toen PostNL twee weken geleden meldde de deuren van het laatste postkantoor te sluiten in oktober dit jaar en ik bij mijn apotheek stond.

Ondanks een geweldig A-merk, het Postkantoor, kon PostNL niet op tijd de stap maken van nummertjesautomaat naar een brede service met een glimlach. Bij PostNL ging het sneller dan verwacht…

13 cent goedkoper

Ik moest een zalfje hebben. De prijs was 10,38 euro. Daarvoor moest ik eerst naar de huisarts voor een recept. Daarna mocht ik in de rij aansluiten bij de apotheek, die me, eindelijk aan de beurt, meldde dat mijn verzekeraar dat merk niet meer vergoedt.

Wel een ander merk dat 10,25 euro kost. Dat is maar liefst dertien eurocenten minder. Complimenten voor mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Goed onderhandeld, daar mogen jullie trots op zijn!

Hoge vraag

Het nieuwe merk had de apotheker niet op voorraad. Wel kastenvol met dat andere merk… Ik moest de volgende dag maar terugkomen. Dat deed ik en, eindelijk aan de beurt, kreeg ik de mededeling dat de leverancier het niet kan leveren vanwege de onverwacht hoge vraag naar het zalfje. Ik kreeg daarom alsnog mijn oude, vertrouwde zalfje.

Een besparing van 13 eurocent tegenover meer dan 2 uur van mijn tijd? De geneesmiddelenketen vanaf zorgverzekeraar, huisarts tot aan de apotheek is zijn uiterste houdbaarheid ruimschoots voorbij. In november 2016 sluit echt die laatste apotheek…

Walther Ploos van Amstel is docent logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en supply chain expert bij TNO Mobiliteit en Logistiek. Volg Walther ook op Twitter