Waarom lukt het toch zo slecht om onze vakantiedromen te realiseren? Is er geen middenweg tussen idealen en werkelijkheid? Ik denk van wel!

Door Bart Flos

Daar zitten we dan op onze exotische vakantiebestemming. De reis is gemaakt, we zijn gesetteld en de werkstress is ontladen. De cocktail doet zijn werk, reduceert onze ratio en stimuleert onze emoties.

We kijken uit over glinsterend helder water, heuvels en bergen en we vragen ons af hoe het zou zijn om hier een bedrijfje te beginnen. Of een tweede huisje te kopen. Een paar cocktails verder en de rede is zóver weg dat het nog een haalbaar plan lijkt ook.

Schetsjes

De rest van de vakantie komt het idee regelmatig terug. Bij ieder glaasje wijn lijkt het realistischer te worden. We maken schetsjes en voeren inspirerende gesprekken tijdens lange zwoele avonden vol sterren, krekels en zoete luchten. Ons hart klopt van verlangen en onze geest kijkt uit naar een leven van rust, ruimte en overzicht.

Maar dan… Je bent weer terug, een paar dagen aan het werk en je kunt je nauwelijks nog herinneren dat je überhaupt op vakantie bent gewéést: het werk ligt hoog opgestapeld, de mailbox puilt uit, je moet aan de slag. En met iedere werkdag verdampen weer een paar zwoele gedachten.

Compromis

Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Het is heel goed mogelijk het gevoel van die cocktailgedachten vast te houden. Maar hoe doe je dat? Door het compromis te zoeken:

Ga 90% werken - want dan wordt overwerken iets idioots. Ga sporten en maak vaker een fietstocht of wandeling - want dat stimuleert de geest. Koop een boot, schuur of apparaat om op te knappen - want fysieke arbeid is best oké. Maak met deze kleine-stapjes-in-de-richting-van-je-ideaal energie vrij, zodat de dagelijkse beslommeringen je niet meer belemmeren.

Balans in het midden

Natuurlijk, je kunt niet alles laten vallen en je leven zomaar even omgooien. Misschien lukt het wel nooit je vakantiefantasieën te realiseren. Maar daar gaat het niet om. Ergens tussen utopie en werkelijkheid ligt jouw oplossing.

Niets knaagt meer aan een mens dan die jaarlijkse cyclus van utopie naar realiteit en terug. Houd daarom je hartstocht vast en ga op zoek naar jouw innerlijke balans. Die ligt, net als de waarheid, altijd ergens in het midden.

Veel succes!

Bart Flos is presentator/trainer, veranderadviseur en auteur van Het klaagboek  dat eind 2010 is verschenen bij Uitgeverij Haystack. Daarnaast is hij componist van Het anti-klaaglied, te beluisteren en te bekijken op YouTube. Volg Bart ook op twitter.com/bartflos.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!