Onlangs het tv-spotje gezien van een prachtig regenwoud met gelukkige indonesiërs? De Asian Pulp & Paper Company maakt reclame op de Nederlandse zenders. De kans dat u dit bedrijf niet kent is groot. Reclame maken voor papier is vrij bijzonder.

Door Vera Dalm

Papier gebruik je of gebruik je niet. En van welke fabrikant je papier koopt? Geen idee, papier is niet echt een product met een hoge merkfactor….

Waar u wellicht wél op let bij papier is het keurmerk. Kringloop natuurlijk: hergebruiken van papier spaart bossen, het verkleint de afvalberg en de productie kost minder water dan nieuw papier.

Het precieze milieuvoordeel hangt af van het soort kringlooppapier dat u gebruikt. Voorkeur heeft post-consumerpapier. Dat is al minstens een keer gebruikt als (consumenten)product, bijvoorbeeld als tijdschrift.

Echte keurmerken

Hoe herkent u nu het juiste papier? Het herkenbare kringlooplogo betekent alleen dat het product bij het oud papier kan. Het zegt niets over de productie.

U moet dus voor de echte keurmerken gaan: FSC, FSC-recylcled, PEFC, Milieukeur, Europees Ecolabel: dan heeft u de belangrijkste te pakken. Keurmerken voor nieuw papier stellen eisen aan duurzaam beheer van het productiebos.

Keurmerken voor kringlooppapier stellen eisen aan het oud papier dat gebruikt wordt en aan het productieproces.

Misleiden

Laat u niet misleiden door de term ‘houtvrij’, want daarvoor zijn zelfs meer bomen gekapt dan voor houthoudend papier. Voor de productie wordt alleen het cellulose uit het hout gebruikt, en niet het lignine (het houtstof, vandaar de naam ‘houtvrij’).

Een kilogram houtvrij papier kost daardoor meer hout, dan een kilo houthoudend papier (dat wel lignine gebruikt).

Woudreuzen

Terug naar de Asian Pulp&Paper-company, waarom adverteren zij met dure spotjes? Ze hebben onlangs een akkefietje gehad met Greenpeace en zijn kennelijk bezig met een pr-offensief. Ongetwijfeld doen ze echt hun best om hun productiebos duurzaam te beheren.

Maar hoe goed je het ook bedoelt; op diezelfde plek stond voorheen regenwoud, wat qua biodiversiteit toch echt met kop en schouders boven een plantage uitsteekt. Dus uw papiergebruik doet er toe. Een ton kringlooppapier spaart zo’n vijftien woudreuzen uit.

Geld besparen

Verminder uw papiergebruik: druk niet gedachteloos af, print dubbelzijdig en gebruik dunner papier voor gewone vergaderstukken. En uiteindelijk is de meest milieuvriendelijke en geldbesparende keuze om geen papier te gebruiken.

U leest NU van scherm; goed bezig!

Vera Dalm is directeur van Milieu Centraal, voorlichtingsorganisatie over energie en milieu. Milieu Centraal helpt consumenten om duurzame keuzes te maken en werkt samen met branches, bedrijven, overheden en media. Volg haar op Twitter.