U heeft ze vast wel eens in uw mailbox gehad of op internet gezien, de standaardbrieven waarmee u uw "lidmaatschap" bij de belastingdienst kunt opzeggen.

Door Arjan Thomassen

Het jarenlange lidmaatschap levert weinig op, de kosten van het lidmaatschap zijn erg onvoorspelbaar en de toegestuurde inhoud van de bekende blauwe enveloppen is niet erg duidelijk en vergt bijzonder veel tijd en energie om door te nemen. Vandaar het vriendelijke verzoek om uit de bestanden verwijderd te worden.

Flauwekul natuurlijk. Ik zou bijna zeggen, wees blij dat u belasting mag betalen! Zolang het maar niet te veel is. Als ik kans zie om minder te betalen, dan zal ik die grijpen, en dat zou u vanzelfsprekend ook moeten doen.

Bron van inkomen

Overigens bent u niet altijd belasting verschuldigd over inkomsten die u heeft verkregen. Als u uw oude rommel op een rommelmarkt verkoopt, mag u de opbrengst belastingvrij in uw zak steken. Gaat u daarentegen elk weekend met uw en andermans rommel op stap, dan zou dat wel eens anders kunnen worden.

U gaat dan duurzaam deelnemen aan het economische verkeer (1) waarbij u voordeel beoogt (2). Dat voordeel is ook nog eens redelijkerwijs te verwachten (3). Als aan deze drie vereisten wordt voldaan, kan de belastingdienst stellen dat er sprake is van een bron van inkomen. De inkomsten uit die bron zijn dan te belasten.

Toch belast

Is er geen sprake van een bron, dan is er over de voordelen ook geen belasting verschuldigd. Maar wordt door deze voordelen het vermogen groter, dan wordt u mogelijk geconfronteerd met de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Iemand die daar rauw mee geconfronteerd werd, was de winnaar van 20 miljoen euro van de oudejaarsloterij van 2004.

Zoals in de reclamecampagnes wordt aangegeven, wordt deze prijs belastingvrij uitgekeerd. Staat het bedrag eenmaal op de bankrekening dan is het vermogen en telt het mee bij de bepaling van de verschuldigde vermogensrendementsheffing (in 2004 nog te berekenen door het gemiddelde vermogen per begin en einde van het kalenderjaar te nemen. Tegenwoordig door alleen het beginvermogen te nemen).

Maar hoe moet je daarmee omgaan als je op 31 december 2004 om 23.45 uur de prijs wint en het bedrag met de 6 nullen op 4 januari 2005 op je bankrekening wordt gestort?

Dan staat er op 31 december 2004 om 24.00 uur geen vermogen op je bankrekening, toch? De belastingdienst wist er wel raad mee, en nam de 20 miljoen euro mee in de berekening van de verschuldigde vermogensrendementsheffing.

Waarde

De miljonair was van mening dat aan het lot pas een waarde van 20 miljoen euro kon worden toegekend op het moment van aanvaarding, en dat tijdstip ligt in januari 2005. Het tijdstip van de bekendmaking van de trekkingsuitslag op oudejaarsavond is niet relevant, zo stelde hij. Het ziet er echter slecht uit voor onze miljonair.

De verwachting is dat de mogelijkheid tot het vorderen van de prijs bepalend is voor de waarde in het economische verkeer en niet de directe beschikbaarheid. De belastingdienst zal derhalve gelijk krijgen. 

Was ik de gelukkige winnaar maar geweest, dan had ik graag de verschuldigde belasting betaald en had ik waarschijnlijk de gehele belastingdienst in Eindhoven op taart getrakteerd.

Arjan Thomassen is belastingadviseur bij Accredo Belastingadviseurs BV te Eindhoven en is daarnaast als parttime universitair docent Belastingrecht verbonden aan Maastricht University. Volg hem ook op Twitter.com.