Natuurlijk had Jaap Blokker al lang een opvolger moeten aanwijzen. Maar de mensen die zich aandienden deugden niet. Ze reden te duur.

Iedereen wist het en hij zelf eigenlijk ook. Blokker Holding, met winkelformules als Blokker, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys, leunde te sterk op één persoon.

Je ziet het vaak in familiebedrijven: Jaap Blokker was een autocraat. Zijn schrikbeeld was Randstad of Albert Heijn, waar de oprichter de controle verloor. Blokker zegde een geplande beursgang ooit op het laatst af.

Retail is detail, zeggen ze in het winkelvak, maar bij Blokker moesten zelfs de kleinste beslissingen via zijn villa in Laren. Tot de dag voor zijn dood. En dan heb je het wel over een concern met 30.000 werknemers en 3 miljard euro omzet.

Door de mand

De oude Jaap deed wel pogingen om een opvolger aan te wijzen. Hij zette al jaren geleden een groepsraad op met daarin de directeuren van de winkelketens. Maar meerdere kroonprinsen verlieten het bedrijf voortijdig. En kwam er een topmanager van buiten solliciteren naar zijn baan, dan viel die altijd op het laatst door de mand. Op de parkeerplaats.

Een zakenpartner die hij eens tot op de parkeerplaats uitliet verbaasde zich daar eerst over. ‘Ik vroeg me af waarom hij ons naar de auto bracht. Maar dat deed hij om te zien met welke auto wij kwamen! Was dat een Porsche, dan hadden we geen zaken kunnen doen. Dat is Blokker’, vertelde hij vorig jaar tegen Het Financieele Dagblad.

Blokker was wars van poeha. Als je hem trots vertelt dat je handicap 10 is, dan reageert Blokker met: ‘Dan sta je zeker vaak op de golfbaan. Daar is de deur’.

Waar sta je?

Hoe vaak vragen mensen elkaar niet bij het verlaten van kantoor of kroeg, op straat of op parkeerplaats: ‘Waar sta je?’. Iedereen spreekt dat achteloos uit. Behalve Jaap Blokker. Bij hem had de vraag meerdere betekenissen. Hij vond: je bent wat je rijdt.

En waar sta jij? Ben jij ook zo’n ondernemer die een Porsche 911 4S of Maserati ziet als ultieme statusauto? Als bewijs van je zakelijke succes? Moet je eens een Skoda kopen.

De Superb heeft alle luxe en bijna de lengte van een Quattroporte, en dat voor een zesde van de prijs. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt. Low noise high impact. Ben je zo baas van een Blokker.

Erwin Wijman is freelance journalist en marketingexpert en werkt aan het boek ‘Wat je rijdt ben je zelf'’ dat dit najaar verschijnt bij Uitgeverij Haystack.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!