Hoge economische groei drukt rendement

Het lijkt logisch dat beurzen van landen die een hoge economische groei laten zien ook beleggers veel rendement bieden. In de praktijk is dit echter vaak niet het geval.

Door Fred Huibers | HEK Value Funds

Dit zet vooral beleggers die verslingerd zijn aan de zogeheten opkomende markten aan het denken. Lange tijd werd beweerd dat de hoge economische groei aldaar bijna automatisch tot hogere aandelenkoersen zou leiden.

Recent onderzoek heeft laten zien dat er geen sterke relatie is tussen de groei en de rendementen op de beurs. De aanhangers van beleggen in opkomende markten reageerden door te zeggen dat de beurs nu eenmaal vooruitloopt op de economische cijfers.

Maar ook bijstellingen van de groei voorspellingen lieten geen duidelijke samenhang zien met de ontwikkeling van de aandelenkoersen.

Omgekeerd verband

In de grootste aandelenmarkt ter wereld, die van de VS, is er zelfs sprake van een omgekeerd verband. Een opwaartse bijstelling van de groei heeft doorgaans een drukkend effect op de aandelenkoersen.

Is dit verband meetbaar in andere landen? Een uitgebreid onderzoek heeft de groei en aandelenrendementen van 83 (!) landen op een rij gezet in de periode van 1972 tot en met 2009. Al deze landen zijn gerangschikt op de gerealiseerde economische groei in een vijfjarige periode.

Beleggers die hun geld hadden gestopt in de snelstgroeiende landen hebben gemiddeld jaarlijks 18,4 procent verdiend. Zij die zich contrair hadden opgesteld door in de landen te investeren met de laagste groei hadden echter 25,1 procent rendement geboekt.

Rake klappen

Een verklaring voor dit fenomeen zou kunnen zijn dat beleggers die instappen in landen die door hun groei populair zijn, mogelijke een te hoge waardering betalen. Als na een periode van uitzonderlijke hoge groei de tegenvaller komt, krijgen de dure aandelen rake klappen.

Een andere verklaring is dat hoge groei vaak leidt tot inflatie. Om deze te bestrijden verhoogt de centrale bank doorgaans de rente en dit betekent slecht nieuws voor aandelen. Zeker de aandelen die door enthousiaste growth beleggers tot onhoudbare hoogten zijn opgestuwd.

Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds

NUwerk

Tip de redactie