Informatie is de schaarste voorbij. Alle informatie is voor iedereen beschikbaar. Maar welke informatie is dan belangrijk? Wat moet je onthouden, wat kun je vergeten?

Door Guus Pijpers

‘Je had het kunnen weten.’ Deze boodschap, vaak geuit als verwijt, horen we steeds vaker in de diverse media. Je wordt als een mislukkeling gezien als je uit die grote informatieberg net de verkeerde berichten selecteerde. Of nog erger, niet eens wist dat de informatie bestond.

Veel mensen hebben het gevoel dat ze worden overladen met informatie. Sommigen worden er zenuwachtig en gespannen door. Ze zijn kortaangebonden omdat anderen bepalen wat zij krijgen of moeten weten.

\Ze ervaren een sterk verlies van concentratie, een te hoog stressniveau, verhoogde intolerantie en schuldgevoelens omdat ze nog zo veel moeten lezen. Die informatiestress leidt er toe dat mensen gewoon informatie gaan missen: ze selecteren uit die grote hoeveelheid de verkeerde zaken, vaak onbewust.

Hoe kan het beter

Geen enkele wetenschap, organisatie of persoon heeft de ultieme oplossing hoe je het beste met al die informatie kunt omgaan. Mijn persoonlijke top vijf om met minder informatie meer resultaat te behalen.

- Filter altijd en overal: technisch (zoals in je mail) en naar mensen toe (dank u, maar daar ben ik niet in geïnteresseerd).
- Je kunt je hersenen beter in korte intensieve periodes trainen, bijvoorbeeld een kwartier en dan pauze nemen. Doe in die pauze iets totaal anders.
- Voeg persoonlijke zaken en veel context toe aan de informatie die je uitzendt. Zaken die voor jou en voor de ontvanger van belang zijn.
- Ga continu na waar je meer dan gemiddeld over geïnformeerd wilt blijven. Kies welke informatie je nuttig vindt om te leren en welke informatie je kunt overslaan. Pas al je informatiebronnen daarop aan.
- Alleen informatie die leidt tot actie, waar je iets mee kunt doen, hoef je te onthouden.

Mensenwerk

Intelligente mensen weten dat je maar twee dingen hoeft te weten: wat weet jij (en wat weet je dus vooral niet) en wat weet een ander (beter). Slimmer met informatie omgaan is vooral jezelf verbinden met mensen.

Woodrow Wilson, de 28ste president van de Verenigde Staten, zei het al tijdens de Eerste Wereldoorlog: ‘Ik gebruik niet alleen alle hersenen die ik heb, maar ook alle hersenen die ik kan lenen.’

Guus Pijpers is directeur, auteur en adviseur. Zijn nieuwste boek Het informatieparadijs is deze maand verschenen bij Uitgeverij Haystack.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!