Reinout te Brake, CEO van online games marketingbedrijf MMO Traffic, doet verslag van zijn zoektocht naar groeikapitaal. In de tweede aflevering: Wat verwacht ik van een investeerder – en hij van mij?

Bij een tweede investeringsronde, zoals waar wij in zitten, heb je feitelijk drie keuzes voor het aantrekken van kapitaal. De interne aandeelhouders (het management team) leggen nieuw kapitaal in, de externe investeerders vergroten hun aandeel of er worden extra fondsen geworven via andere partijen.

Optie één en twee zijn relatief eenvoudig omdat ze gebaseerd zijn op bestaande relaties, maar betreffen vaak kleinere investeringen. Bij grotere investeringen komen vaak internationale venture capital firms om de hoek kijken.

De eerste vraag om te stellen is dan ook hoeveel geld heb je nodig en wat zijn de condities (waardering/invloed in dagelijkse operatie/exit-strategie)?

Waarde

Kijk bij de waardering van je bedrijf niet sec naar het geld dat je binnenhaalt of naar het aandeel dat de investeerder vraagt. Veel belangrijker is het om inzicht te hebben in wat de investeerder kan toevoegen om de waarde van het bedrijf te maximaliseren bij een exit dan wel bij de voorbereiding op een beursgang.

Het liefst vind je een investeerder die al heeft geïnvesteerd in andere partijen die in jouw markt actief zijn. Dat is goed voor je netwerk en kenschetst ook het kennisniveau van de investeerder van jouw vakgebied. Verder is het essentieel om uit te zoeken of de investeerders een specialisatie, analisten en een eigen netwerk hebben waarmee ze je kunnen helpen om de bedrijfsstrategie waar te maken.

Portfolio

Screen het portfolio van de investeerders om te bepalen of daar partijen bij zitten waarmee je zaken kunt doen. Wij spreken met venture capitalists (vc's) die investeren in bedrijven die we kennen, of waar bedrijven zitten waarin onze huidige investeerders ook geld in geïnvesteerd hebben.

Wees alert wanneer een kapitaalinvesteerder al in een bedrijf investeert dat een vergelijkbaar profiel heeft als jouw organisatie. Het is goed mogelijk dat ze informatie inwinnen om deze ten goede te laten komen van de onderneming uit hun eigen portfolio. Het is dus belangrijk om de werkelijke agenda van de investeerder in een vroegtijdig stadium boven tafel te krijgen.

Dat ondervindt Rick Peck, agent van Tugg Speedman, in Tropic Thunder, wanneer hij bij filmbaas Les Grossman (The Movie komt eraan) aanklopt voor hulp bij het bevrijden van zijn ontvoerde acteur. (Bekijk het fragment).

Exit

De investeerder verwacht dat je een professioneel bedrijf neerzet, om de kans op een goede exit (de investering maal x, ook wel multiplier genoemd) te vergroten. Daarbij horen een duidelijk bedrijfsplan dat beide partijen aftekenen en een maandelijks board-overleg, waarin de cijfers worden besproken en de voortgang geëvalueerd. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met alle investeerders.

Wij hebben recent besloten een externe bestuursvoorzitter (chairman) aan te stellen. Tot op heden ben ik dat zelf. Een bestuursvoorzitter van buiten af voegt echter een helikopterview toe en biedt een controlerende functie.

Belangen

Op deze manier beschermt hij de belangen van alle aandeelhouders, zowel de interne als externe investeerders. Nieuwe investeerders zien graag dat je organisatie professioneel acteert, en deze constructie draagt daaraan bij.

Nadat je met een aantal VC’s gesproken hebt, ontvang je – hopelijk – meerdere term sheets. Daarin staan hun voorwaarden om met je organisatie in zee te gaan. Als je de keuze hebt, leg ze naast elkaar om te bepalen wat voor jouw organisatie de beste kansen biedt. Dat is tevens de fase waar wij naartoe werken.

In het volgende deel de vraag 'Hoe beoordeel ik een term sheet?'

Lees ook deel 1 van deze reeks

Reinout te Brake is CEO en oprichter van MMO Traffic, een internationaal opererend marketingbedrijf voor de online gamesector.