Zonne-energie te duur? Dat ligt er maar aan hoe je kostprijs berekent. Hoe lang gaat bijvoorbeeld een zonne-energiecentrale mee?

Door Edwin Koot

De ervaring leert dat investeerders hun rendementsberekening baseren op een afschrijvingsperiode van 20 tot 25 jaar voor een grotere zonnestroom centrale op de grond. Is dit wel terecht?

Waarom zouden we de afschrijvingsperiode niet baseren op een periode van 60 jaar, waarbij elke 10 en 25 jaar de kwetsbare componenten, zoals de stroomschakelaars en zonnepanelen worden vervangen? Die vervanging is dan te beschouwen als regulier onderhoud.

Goedkoper

Wat zijn de mogelijkheden met een zonne-energiecentrale over 25 jaar? Je zou de modules kunnen vervangen door nieuwe modules, die dan door de voortgaande prijsdaling al spotgoedkoop zijn geworden. Voor de omvormers geldt hetzelfde.

Ze worden steeds efficiënter en goedkoper en worden in het kader van preventief onderhoud elke 10 jaar vervangen. De rest van de zonne-energiecentrale – beton, kabels, staalconstructies – zullen de tands des tijds glansrijk doorstaan.

Vraag

Vergunningen en aansluitingen op het net zijn waarschijnlijk ook nog geldig. Rekening houdend met een al maar stijgende energiebehoefte, zal over 25 jaar alle (duurzame) elektriciteit meer dan welkom zijn.

Dit betekent dat, door het vervangen van de zonnepanelen door nieuwe efficiëntere modellen, beschikbaar voor wellicht minder dan 0.50 watt per euro, de megawatt energiecentrale weer zo goed als nieuw is. Klaar voor een volgende 25 jaar elektriciteitproductie.

Eén ding is zeker: als een zonne-energiecentrale na de eerste 25 jaar compleet afgeschreven wordt, zullen de productiekosten voor zonnestroom in de volgende 25 jaar extreem laag zijn. Ofwel, een serieuze kandidaat om de directe strijd aan te gaan met elektriciteit afkomstig uit kool- en kern energiecentrales.

Bovendien, wie gelooft nu werkelijk dat 'gewone' elektriciteit over 25 jaar goedkoper is dan nu? Met andere woorden, de na 25 jaar tegen lage kosten gerenoveerde en vernieuwde zonne-energiecentrale, kan dan prima concurreren met de alsmaar duurder wordende elektriciteit van kolen- en gascentrales.

Likje verf

Het is te vergelijken met het renoveren van je huis of gebouw. Vervang de ramen, maar houdt de muren, dak en het kabel netwerk intact. Een nieuwe keuken en een likje verf kunnen het huis een nog grotere waarde geven dan voorheen.

Waarom zou een zonne-energiecentrale, in een wereld met alsmaar groeiende energiebehoeften, dus minder waard zijn na 25 jaar? Is het niet waarschijnlijker dat de ‘gerenoveerde’ zonnestroomcentrale zelfs meer waard is geworden?

En ook meer dan een kolen- en kerncentrales? Die brengen tenslotte hogere risico’s met zich mee. Want wie kan nu voorspellen hoe hoog de prijs van kolen en gas is over 25 jaar en dus wat de prijs van elektriciteit is uit kolen?

Naar beneden

Deze factoren zijn veel moeilijker te voorspellen dan de ‘hoogte’ van de produktiekosten voor zonnestroom over 25 jaar. Een ding is namelijk zeker: de kosten voor zonnepanelen gaan alleen maar verder naar beneden.

De wereldwijde industriële produktie van zonnepanelen blijft groeien en ook worden panelen nog efficiënter. Een zonnestroom centrale is over 25 jaar alleen maar meer waard geworden. De betere ‘vastgoed’ investering dus, die ook ‘groengoed’ is.

Edwin Koot is zonne-energie-expert en CEO van Solarplaza, een informatieplatform voor de zonne-energiesector.

Lees ook zijn voorgaande columns:
10 Mythes over zonne-energie
Zonne-energie gaat windenergiemarkt overtreffen