Alleen grote bedrijven genieten bescherming van de politiek en dat is vreemd. Of op zijn minst jammer.

Door Frank Wijn

Je heet bijvoorbeeld Paccar of ASML. In goede, vette jaren maak je veel winst, zit je goed in de liquiditeiten (lees: slappe was) en keer je flinke dividenden uit aan de aandeelhouders.
En met flink, bedoel ik flink… honderden miljoenen euro’s of dollars.

Maar dan breekt de crisis uit, orders vervallen, omzet keldert, winsten verdampen en er dreigt banenverlies. Wat moet je dan doen? Je vraagt de aandeelhouders de honderden miljoenen aan uitgekeerde dividenden terug te storten.

Het is tenslotte hun probleem, want zij zijn immers eigenaar, toch? Fout. Je vraagt deeltijd-WW aan en laat de belastingbetaler jouw risico’s oplossen c.q. betalen.

MKB

Nu heet je 'MKB BV' en hebt een financiering bij een bank. Dan breekt de crisis uit, klanten blijven weg, omzet keldert, winsten verdampen en er dreigt banenverlies. Wat moet je dan doen? Je gaat ook deeltijd-WW aanvragen. Fout.

Met het mes op de keel zegt de bank dat je als aandeelhouder eerder uitgekeerde dividenden moet terugstorten om het vermogen en de liquide middelen in jouw bedrijf op peil te houden (de zogenaamde “kapitaalinstandhoudingsverklaring”).

Het is tenslotte jouw probleem, want jij bent immers eigenaar, toch? En als je dan voor het mes nog niet gezwicht bent, krijg je te horen dat je het omzetverlies zélf had kunnen c.q. moeten verzekeren.

ABN Amro

Maar nu heet je ABN Amro Bank. Je hebt ooit geleerd dat er een verband bestaat tussen risico en rendement. Dus als je extreem veel winst wilt maken, dan moet je extreme risico’s nemen. Ogenschijnlijk goedrenderende en sexy “off balance” producten blijken echter waardeloos.

De gebakken lucht brandt aan, de nepwinst verdampt en de liquide middelen van de ABN Amro drogen op. Of zoals vertrekkend AFM’er Hoogervorst recentelijk zei: “Ik wil Nederlandse bankiers niet portretteren als mensen die grote fouten hebben gemaakt. Behalve misschien bij ABN Amro.”

Dividenden

Dus wat doe je als alles in het honderd is gelopen? Je vraagt aandeelhouders om eerder uitgekeerde dividenden terug te storten. Het is tenslotte hun probleem, want zij zijn immers eigenaar, toch?…. Uh… Nee. Je vraagt deeltijd-WW aan….Uh…

Nee, dat doe je als bank niet. Je bent er namelijk van overtuigd dat de politiek ervan overtuigd is dat een Nederland zonder ABN Amro geen bestaansrecht meer heeft.

Bos

Je vraagt een werkeloze en invloedrijke politicus, toevallig oud-baas van Wouter Bos, alvast om de hand op te gaan houden en extreem veel geld op te halen (overigens niet bij de verantwoordelijke minister, Maria van der Hoeven, maar bij Wouter Bos zelf natuurlijk).

Daarnaast beloof je uiteraard die tientallen miljarden Euro’s zo snel mogelijk terug te betalen en vervolgens laat je de bankklanten aanzienlijk veel meer betalen voor de bankproducten.
Kortom, ABN Amro laat de belastingbetaler én de klanten hun risico’s oplossen c.q. betalen, niet de eigenaren.

Daar gaat MKB BV (met zijn bedrijfsfinanciering bij diezelfde ABN Amro) écht niet mee wegkomen… zo maak ik wekelijks mee.

Verlies

Samengevat: “Winst = bonus” en “Verlies = Staatssteun”.

Dat is zo iets als winnende staatsloten kopen van belastinggeld. En ik maar denken dat MKB Nederland de kurk is waar Nederland op drijft!

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1