Beleggen in Brazilië blijft een onzekere activiteit. 

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

De BRIC landen worden volwassen. Waar China uitgroeide tot de tweede economie ter wereld door Japan in te halen, claimt Brazilië de vijfde economie ter wereld te zijn geworden door Frankrijk voorbij te zijn gestreefd.

In 2010 groeide de Braziliaanse economie met 7,5 procent, het hoogste niveau sinds 1985. De snelle economische groei de afgelopen jaren in Brazilië heeft veel buitenlands beleggingskapitaal aangetrokken.

Export

Het land is rijk aan grondstoffen en voedingsgewassen. Deze worden voor een groot deel geëxporteerd. Brazilië heeft daarom een flink exportoverschot. Aangezien het land een vrije markteconomie kent, is de Braziliaanse real niet gekoppeld aan de Amerikaanse dollar of de euro.

Door de instroom van het buitenlandse beleggingskapitaal en het exportoverschot is de real al lange tijd aan een opmars bezig. Sinds het einde van 2008 is de Braziliaanse munt met ruim 40 procent aangesterkt ten opzichte van de dollar.

Gevaar

De export van niet-grondstoffen wordt door de in waarde toenemende real echter steeds moeilijker. Dit is een gevaar voor de Braziliaanse economie, waarvan het groeitempo momenteel dan ook al wat afneemt. De verwachting is dat door de teruglopende export van industriële producten op een gegeven moment de Braziliaanse werkloosheid zal stijgen.
In het land is er veel geleend tegen hoge rentetarieven.

Een deel van de mensen dat werkloos wordt, zal waarschijnlijk problemen krijgen met het terugbetalen van deze leningen. Bovendien maakt voedsel in Brazilië een veel groter deel uit van het besteedbaar inkomen dan wij gewend zijn. Ongeveer een kwart van het inkomen gaat op aan voeding.

Bij ons in het Westen is dit nog geen 10 procent. Waar een tekort aan inkomen om eten voor te kopen toe kan leiden, hebben we onlangs in Noord Afrika gezien.

Inflatie

Het is daarom van groot belang voor de Braziliaanse economie om de inflatie van ruim 6 procent onder controle te krijgen en de real te (laten) verzwakken. Het verhogen van de rentetarieven is daarvoor geen optie. Dit zorgt juist voor nog meer kapitaalsaanwas. Bovendien staat het officiële rentetarief al op 11,75 procent.

Daarom gebruikt men meer protectionistische maatregelen. Zo verhoogde Brazilië onlangs voor de vierde keer in zes maanden tijd de belasting op de verkoop van obligaties aan buitenlandse investeerders.

Daarnaast worden Braziliaanse banken verplicht om meer eigen vermogen aan te houden voor iedere real die ze uitlenen. Daardoor wordt het minder aantrekkelijk voor de banken om krediet te verstrekken.

Heffing

Ook is er een heffing ingevoerd die de Braziliaanse banken moeten afdragen als zij geld in het buitenland lenen om dit vervolgens uit te lenen aan binnenlandse cliënten. Veel bankcliënten omzeilen deze heffing door zelf te gaan lenen in het buitenland.

Het is dan ook nog maar afwachten of de diverse maatregelen zullen gaan werken. Tot er meer zekerheid is, adviseer ik u dan ook om voorzichtig te zijn met uw beleggingen in Brazilië maar wel belegd te blijven in het land.

Olie

Volgens optimistische Brazilianen zal het land immers over 10 jaar de vijfde olieproducent ter wereld zijn dankzij de gevonden enorme reserves onder de zoutlagen voor de kust. Deze olie wordt sinds afgelopen najaar gewonnen en de productie zal snel toenemen.

Wellicht dat deze olie de economie van Brazilië een nieuwe ‘boost’ zal kunnen geven.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp