Wel eens naar boven gekeken tijdens het werk? Systeemplafond, eikenhouten balken? Het antwoord kan je carrière maken en breken.

Door Geerhard Bolte

Ik kan erg jaloers zijn op mensen die hun dag efficiënt indelen. Elke minuut besteden ze aan werk, zelfs koffie halen combineren ze slim met het ophalen van nietjes in het magazijn. Je kent ze wel: met een uitgestreken smoel leggen ze hun rapport op je tafel, keurig, een dag voor de deadline. Bah.

De jaloezie verdwijnt als je het rapport leest. Zo slim zijn ze nou ook weer niet. Ze hebben zo hard gewerkt dat ze zijn vergeten om na te denken.

Commentaar

De beste ideeën verschijnen niet op je beeldscherm, maar op het plafond, als je er lang genoeg naar staart. Ook kamerplanten, krassen in het tafelblad en bureaulampen bieden inspiratie als je maar volhardt.

Krijg je commentaar van je manager terwijl je zit te staren? Direct mee afrekenen: ‘Jij wilde toch meer creativiteit? Zit ik hier te broeden op een goed idee, krijg ik op m’n flikker. Wat wil je nou?’

Zes balken

Neem de proef op de som en denk eens tien minuten na over een prangend probleem. Hoe je die klant binnenhaalt, die plank recht kunt bevestigen of die collega kunt overhalen om te helpen.

Wil je carrière maken? Succesvol zijn? Geef al je collega’s het verzamelde werk van David Allen en leg zelf wat vaker je benen op tafel. Boeddhisten pleiten voor mediteren, creativiteitsdeskundigen willen dat we meer brainstormen, ik kijk liever naar het plafond. Waren het nou vijf of zes balken?

Geerhard Bolte is directeur en uitgever van Uitgeverij Haystack. Hij schreef zelf onder andere de boeken ‘Managementblunders’ en ‘De kunst van het speechen’.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!