Op smartphones zijn de marges voor fabrikanten momenteel bijzonder hoog. Apple verdient op bijvoorbeeld de iPhone een veelvoud van de marge die Nokia kan rekenen voor meer doorsnee toestellen.

De reden voor de hoge marges is dat de smart phones voor consumenten hebbedingen zijn waaraan velen status-verhogend effect toeschrijven.

Wat dat betreft lijken de hippe telefoontjes meer op accessoires zoals designer handtassen dan op  gebruiksvoorwerpen die vooral aangeschaft woren voor een utilitair doel.

Computers

Velen zullen het wellicht vergeten zijn, maar (laptop) computers waren voor fabrikanten niet zo heel erg lang geleden net zo profijtelijk om te maken als smart phones dat vandaag de dag zijn.

Waarom zijn de marges op computers vooral tot microscopische schaal gereduceerd? Doordat de apparaten steeds meer op elkaar gingen lijken. Allemaal bestuurd door de geniale software van Microsoft die de bits en bytes verwerkten met microprocessoren van Intel (inside).

Hetzelfde lijkt nu te gaan gebeuren met smartphones. Het besturingssysteem Android lijkt voor een groot deel van deze markt de standaard te worden en de Intel van de smartphonemarkt heet ARM.

En waar eindigt het in zwaar weer verkerende Nokia in dit geweld? Als de Dell van de smartphone-business: een bedrijf dat zich (kan) toeleggen op ontwerp maar veroordeeld is om zich helemaal te wijden aan kostenefficiënte logistiek en productie.