De opkomst van internet heeft het mogelijk gemaakt dat steeds meer mensen kiezen om zaken te huren in plaats van kopen.

Door Fred Huibers | HEK Value Funds

In Amerika telt de firma Zipcar 400.000 leden die graag een auto per uur huren door deze op een vaste parkeerplaats op te pikken en (eventueel op een andere parkeerplaats) na gebruik weer in te leveren. Iets soortgelijks doet bijvoorbeeld Greenwheels in Nederland.

De toenemende welvaart heeft lange tijd huren verdrongen. Het gemak van een eigen auto of wasmachine leek ruim op te wegen tegen de benodigde investering. Toch lijkt er een kentering in de trend waarneembaar.

Kleding

Car sharing wordt makkelijker dankzij internet. Maar ook kleding en speelgoed wordt met succes tegen betaling gedeeld via het net. Via de Amerikaanse site Bag Borrow or Steal worden talloze damestassen en horloges gehuurd. En voor speelgoed waar de kleine vriend meestal snel weer op uitgekeken is, ga je naar Rent-That-Toy.

De meest opzienbarende 'sharingsite' is wel CouchSurfing. Via deze site vinden mensen gratis onderdak bij iemand die zijn sofa ter beschikking stelt. Het werkt nog ook: 2,3 miljoen mensen gebruiken de site.

Doordat mensen commentaar leveren op elkaar, kunnen tegenvallers voorkomen worden. Iemand die zich misdraagt wordt snel 'gebrandmerkt' en word daarmee uit het netwerk verwijderd.

Beperkt

De reden voor het succes is dat steeds meer mensen tot het inzicht komen dat zij maar beperkt gebruik maken van de spullen die zij bezitten. Een groot deel van het inkomen gaat bijvoorbeeld op aan een auto die voor meer dan 90 procent van de tijd stilstaat.

Bovendien lijkt het erop dat status steeds minder afgemeten wordt naar wat iemand bezit. Wie je kent (Facebook) en wie de moeite neemt om te volgen wat je doet (Twitter) geeft minstens zoveel status.

Wie weet wordt de 'sharing'-industrie nog een interessante sector om in te beleggen. De koers van Netflix (verhuurder van films via internet) is in de afgelopen tien jaar in ieder geval meer dan vier keer over de kop gegaan.

Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds