Heb je je collega’s ooit zien hossen? Heb je je baas al eens los zien gaan tijdens een lekkere meezinger? Grijp nu je kans, stop het gezeur en gezanik op je werk en neem ze mee naar carnaval!

Door Bart Flos

Je kunt het verschijnsel carnaval op verschillende manieren bekijken. Vanuit cultuurhistorisch of religieus perspectief. Als Groninger of als Limburger. Door een verrekijker of een microscoop. Of door een borrelglaasje.

Feit blijft dat eens per jaar alle zuiderlingen zich collectief ontspannen en vier dagen lang alle dagelijkse beslommeringen, zorgen en klachten van arbeid, familie en relatie loslaten.

Tijdens carnaval storten de zuiderlingen zich in eindeloze verkleedpartijen, kroegentochten, optochten en polonaises. Hoe zuidelijker je gaat hoe sterker de overtuiging en toewijding aan deze feestelijke aderlating.

Het diepe zuiden

Door noord en west wordt carnaval hardnekkig bevooroordeeld en beschimpt: het is heidens, overdreven, vol drankmisbruik en overspel.

Als rechtgeaarde Brabander moet ik hier stevig protest tegen aantekenen. Er is namelijk veel te zeggen voor zo'n collectieve ontlading; ook voor collega’s en bazen.

Gortdroge realiteit

Want zeg nou zelf, hoe vaak onttrek je je met je collega's aan de gortdroge realiteit van het werk van alledag? Wanneer worden meetings, memo's en managementbijeenkomsten gedrenkt in wat meer alcoholistisch perspectief?

En dan heb ik het niet over de wekelijkse vrijdagmiddagborrel waarin alleen maar langer over de zaak wordt doorgerateld. Nee, ik heb het over een meer traditionele aanpak ter ontspanning van de werkzintuigen: de kroeg.

Laat die heerlijke driehoek van mensen, muziek en alcohol haar magie doen zoals carnaval dat doet: drink een glaasje mee, laat alle diepgang varen en stop vooral even met zeuren en zaniken over werk en carrière.

Voordelen

Neem je collega’s en manager mee naar carnaval, of nog beter: ruil de vrijdagmiddagborrel in voor een wekelijks vrijdagmiddagcarnaval. Het schept een collegiale band, het plaatst je werkende leven weer eens in perspectief en het stelt je meer open voor dat waanzinnig leuke fenomeen dat zich ook dit jaar weer tussen 4 en 9 maart voordoet.

Hoe dan ook: je bent welkom, hier in het zuiden. Het zal je goed doen en: het is een kleine moeite en een groot plezier.

Alaaf!

Bart Flos is crisismanager en auteur van Het anti-klaagboek dat in november 2010 is verschenen bij Uitgeverij Haystack. Daarnaast is hij componist van Het anti-klaaglied, te beluisteren en te bekijken op YouTube. Volg Bart ook op twitter.com/bartflos.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!