Vandaag verscheen er op de website van Bloomberg, bekend van de terminals die veel gebruikt worden door institutionele beleggers, een artikel met een zeer interessante insteek.

Door Fred Huibers | HEK Value Funds

Koop op 1 januari de aandelen met de laagste koers/winstverhouding (KW) en houd deze vast tot 31 december. Wat blijkt, deze aandelen presteren vrijwel zonder uitzondering jaar in jaar uit beter dan het marktgemiddelde.

De auteur van het artikel, John Dorfman, selecteert aan het begin van elk jaar tien Amerikaanse aandelen met de laagste KW.

De aandelen moeten een marktwaarde hebben van minstens 500 miljoen dollar en de schuld mag niet hoger zijn dan de totale aandeelhouderswaarde van de onderneming. Deze criteria zijn ingebracht om minder risicovolle aandelen te selecteren. In maar liefst negen van de twaalf jaar presteerde deze portefeuille beter dan de S&P500 index.

Rendement

In 2010 bleek de best presterende onderneming Breitburn Energy Partners (Nasdaq: BBEP) met een rendement van 104 procent. BBEP is een olie- en gasbedrijf dat land bezit en leaset ter exploratie en exploitatie van energie.

Een bijzonder onderzoek waar de schrijver volgens ons toch een kleine fout maakt. Hij zegt geen fondsen te kennen die volgens deze methodiek beleggen.

Dat klopt niet, wij gaan met onze value fondsen zelfs nog verder, wij kopen niet alleen op 1 januari de minst risicovolle sterk ondergewaardeerde aandelen, maar het gehele jaar door.

Fred Huibers is partner bij HEK Value Funds