Het is onvermijdelijk: een nieuw jaar en mooie plannen. Wat ga ik anders doen, wat ga ik niet meer doen, goede voornemens voor een vers jaar. Heeft u er ook last van? En heeft u er ook plezier van?

Door Rob Wagenaar

Het is de tijd van het jaar. Kerst en Oud en Nieuw, we hebben allemaal een weekje vrij, dingen worden opgeruimd, veel tijd om je leven weer eens te rustig te overdenken. Er komt een nieuw cijfer in het jaar, wat zou 2011 in petto hebben?

Velen van ons koesteren de gedachte dat ons leven maakbaar is. Wij zijn verantwoordelijk voor ons leven, daar ook meester van en beïnvloeden de koers daarvan zelf. Een geruststellende gedachte, dat wij ons leven in eigen hand hebben! En daar horen dus ook veranderingen bij.

Oppakken

Wij willen af van slechte gewoontes, wij denken meer tijd te moeten besteden aan…… , of wij gaan nu eindelijk eens oppakken wat we al jaren in het hoofd hadden. In 2011 gaat het allemaal gebeuren. En het kan allemaal, want je hebt je leven in eigen hand en dus ook de gewilde veranderingen daarin.

Helaas pindakaas, veranderen van jezelf is nog moeilijker dan het veranderen van anderen . “Verander de wereld, begin bij jezelf” zeggen we en terecht want op jezelf zou je toch enige invloed moeten hebben.

Leren

Succesvol veranderen heeft alles te maken met effectief leren en gelukkig we weten daar wel wat van. Er is dus hoop voor de voornemens voor 2011! Duik met mij in de wereld van “single, double en triple loop learning”, een klassieker in de leertheorie. De “loop” slaat op de reactie op een gebeurtenis.

Single loop leren doen we door als de hond van Pavlov te reageren op een impuls: we rijden te hard, krijgen een bon en kijken de volgende keer beter uit naar kastjes op palen. Double loop leren doen we door na te denken over waarom we fouten maken en dan het systeem aan te pakken: we ontdekken de “cruise control” en zorgen er zo voor dat we niet meer te hard rijden.

Duur

Triple loop leren heeft te maken met onze waarden en onze visie op het vraagstuk. Wij realiseren ons dat te hard rijden gevaarlijk is, veel CO2-uitstoot veroorzaakt en ook nog duur is . We raken “deep down” overtuigd van de noodzaak om niet te hard te rijden. Op dit niveau heeft de bon geen zin meer en hebben we zelfs geen systeemhulp meer nodig: het gedrag dat ons stuurt is fundamenteel veranderd.

Moraal van dit verhaal: Succesvolle veranderingen vereisen een diep begrijpen en accepteren van nut en noodzaak. Wij kunnen de stap naar een ander gedrag of het inslaan van een nieuwe weg maken, als we daar zelf van binnenuit naar toe zijn gegroeid. De crux zit hem dus in de eigen bewustwording en het ontwikkelen van interne rijpheid en acceptatie.

Voornemens

Terug naar uw goede voornemens. Vergeet oppervlakkige en makkelijk neergeschreven wensen. Het klinkt leuk, uw naasten zullen u bewonderend sterkte toe wensen, maar het wordt niks.

Ga voor de voornemens die allang in u huizen, waar u mentaal al een hele tijd aan werkt, die rijpheid hebben gekregen en die dus wachten op een kleine impuls om gerealiseerd te worden.

Kies er één of twee. En laat mij weten waar u voor gaat, dan ga ik u over 3 maanden polsen over de voortgang!

Rob Wagenaar is organisatieadviseur. E-mail: r.wagenaar@asiconsultinggroup.com