We zitten midden in de feestdagen en het is weer tijd voor cadeaus. Wat hebben we gekocht voor onze geliefden? Zilver? Goud? Nee, koper!

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Afgelopen weken steeg goud naar zijn hoogste prijs ooit. Zilver vermeerderde sinds de zomer ruim 70 procent in waarde en behaalde een koers die we de afgelopen 30 jaar niet meer hebben gezien. En ook koper bereikte de hoogste koers ooit.

Hoewel vrijwel alle grondstoffen gevraagd zijn, profiteren deze drie metalen niet alleen van een enorme vraag, maar kennen ze daarnaast ieder nog hun eigen oorzaak voor de forse prijsstijging.

Onzekerheid

Het verhaal van goud moge bekend zijn. Er heerst veel onzekerheid; de groei van de economie in het Westen is broos, de overheidsschulden zijn groot (voor sommige landen zelfs te groot) en er wordt zoveel geld het financiële systeem in gepompt dat er wel meer inflatie moet komen dan gezond is voor de economie.

Vanwege de vermeende waardevastheid vluchtten beleggers daarom dit jaar (wederom) massaal in goud. Om dezelfde redenen zou men zilver kunnen kopen. Desondanks bleef de prijsontwikkeling van zilver tot augustus dit jaar achter bij die van goud.

Handelaren wijten dit, volgens de Financial Times, aan het gerucht dat de zilverprijs gemanipuleerd werd door de Amerikaanse bank JP Morgan.

Afbouwen

Deze bank zou grote shortposities ingenomen hebben. Het afbouwen van deze positie zou voor de grote prijsstijging van de afgelopen maanden gezorgd hebben. Credit Suisse hanteert voor de zilverprijs voor volgend jaar een koersdoel van ruim 30 dollar. Hier zijn we al bijna.

Edelmetalenliefhebber Middelkoop anderzijds verwacht dat de zilverprijs kan doorstijgen naar eerst 40 en vervolgens 50 dollar. De tijd zal leren wie gelijk krijgt.

China

Koper wordt, in tegenstelling tot goud, gebruikt voor diverse industriële toepassingen. De Chinese industriële sector is de grootste afnemer van koper. Volgens Barclays Capital zal de vraag de productie in 2011 met 1,6 procent overstijgen, mede doordat de industrie in het
Westen eveneens weer begint te draaien en ook koper nodig heeft.

De aanschaf wordt dus steeds moeilijker. Veel koper zit bovendien (noodgedwongen) in vaste handen. Ook hier wordt weer, dit keer door de Daily Telegraph, de naam van JP Morgan genoemd dat een fysieke tracker op koper lanceerde.

Lucht

Dit is een nieuwe trend. Gewoonlijk worden trackers (ETF's, Exchange Traded Funds) op grondstoffen namelijk gemaakt van futures-contracten. Handel in lucht dus.

Bij de fysieke tracker of de ETP, de Exchange Traded Product, bevindt de onderliggende waarde zich echter daadwerkelijk in de kluizen van de uitgever ervan. ETP's op goud en zilver bestaan al langer, nu zijn daar die op koper, tin en nikkel aan toegevoegd.

Als gevolg van het feit dat het koper fysiek geleverd moet kunnen worden door de uitgever van de 'koper-ETP', wordt dit aangehouden en is deze voorraad niet meer beschikbaar voor de industrie. Zo wordt nog eens extra schaarste gecreëerd, wat de prijs verder omhoog stuwt tot bubbelachtige niveaus.

Rente

Het beleggen in metalen is volgens mij voor de lange termijn niet verstandig. Het levert immers geen rente of dividend op en bovendien wordt er een flink valutarisico genomen. De prijsvorming is immers sterk afhankelijk van de Amerikaanse dollar, de valuta waarin de metalen afgerekend worden.

Een beslissing om te beleggen in goud, zilver of koper kan dus niet genomen worden zonder ook een visie te hebben op wat de dollar gaat doen.

Vertrouwen

Voor goud komt daar nog bij dat het snel waarde zal kunnen verliezen zodra beleggers het vertrouwen in de effectenmarkten terugkrijgen. Voor de korte termijn kan er echter gespeculeerd worden op een verdere prijsstijging door een positie in te nemen in, bij voorkeur, koper.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp