Het gevolgd hebben van een goede opleiding en het moeten bijhouden van je vak is uit de mode geraakt. En dus weet niemand het meer: waar zit de goede vakman?

Als organisatieadviseur -sinds meer dan 35 jaar- ben ik zeer vertrouwd met het begrip vakmanschap. Een vak beheersen, daar trots op zijn, steeds beter in dat vak willen worden en daar ook het nodige voor willen doen, is normaal voor mij en voor vele gerespecteerde vakgenoten.

Maar in Nederland hebben wij het vakmanschap in menige sector vele jaren geleden “geliberaliseerd”. Weg met de regels en de eisen om je een kapper te kunnen noemen, of een bakker, of een automonteur. Of een schoonheidsspecialiste. Je kunt je zomaar vestigen als interim manager of als organisatieadviseur.

Vrijheid blijheid

Vrijheid blijheid, wat maakt het uit of iemand een vak beheerst! De gevolgen laten zich raden en kunnen we elke dag meemaken. Het is een heel gezoek om erachter te komen of iemand een vak beheerst. Recommandatie, zou mijn vader gezegd hebben, is het enige dat telt.

Maar een toevallige goede referentie zegt eigenlijk nog heel weinig. In de praktijk zijn veel beroepen zich uit arren moede zelf gaan organiseren en daar moet dan een zekere “standing’ vandaan komen.

Knippen

Ik heb eigenlijk nooit echt begrepen waarom in veel beroepen, vakken, professies het certificaat als teken van vakbekwaamheid is verdwenen. En waarom de liberalisering ertoe heeft geleid dat iedere amateur mijn haren mag knippen.

Wat is er mis met een goede erkende opleiding en met de eis dat men zich niet mag vestigen in een beroep als men niet aan een basiskwalificatie heeft voldaan? Wij zijn in Nederland niet meer van het eisen stellen. Slappe hap, zeg ik dan maar.

Serieus

In mijn beroep wordt de lat gelukkig gestaag hoger gelegd. Hoewel iedereen zich organisatieadviseur mag noemen, is een rechtgeaarde professional toch lid van de beroepsvereniging. En als hij of zij zichzelf en zijn vak echt serieus neemt dan is hij of zij CMC, Certified Management Consultant.

Zoiets wordt je niet zomaar (opleiding, ervaring, bewezen competentie) en je blijft het ook niet zomaar (een veeleisend verplicht programma om “blijvend leren” te garanderen). Er zijn er circa 600 van in Nederland en 9000 over de hele wereld. Is elke CMC uw ideale adviseur ? Zeker niet!

Maar u heeft met een vakman te maken die er tevens continue aan werkt om dat te blijven. Het is merkwaardig maar mensen zouden er niet over piekeren om door een chirurg geopereerd te worden de zijn papieren niet heeft. En niettemin selecteert men de beste op een bepaald terrein.

Zo is het dus ook met CMC-adviseurs. Vakmensen die weten wat ze heel goed en wat ze minder kunnen en daar open over zijn.

Must

Ik hoop op een terugkeer van de opleidingen en het blijvend leren als een “must” in veel beroepen. En dan mag er best een harde eis aan vastgekoppeld worden. Zodat de maatschappij wordt beschermd tegen charlatans en lieden die gewoon te lui zijn om zich een vak ordentelijk eigen te maken.

Een heer laat zich dus wel certificeren.

Rob Wagenaar is consultant bij ASI Consulting. E-mail: r.wagenaar@asiconsultinggroup.com