De aandelenmarkten blijven heen en weer slingeren tussen hoop en vrees en lijken soms niet voor rede vatbaar.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Nu het einde van het jaar met rasse schreden nadert wordt tevens houvast gezocht in allerhande lijstjes met favorieten. Ook mij werd op de Dag van de Belegger meerdere malen naar mijn verwachtingen voor volgend jaar gevraagd.

Precies kan ik dat natuurlijk niet voorspellen, dat zou te mooi zijn, maar volgens mij kan ik wel de richting bepalen. Gevaren liggen altijd op de loer en ze kunnen allemaal opflakkeren en de markten doen schudden. Gelukkig is dat meestal voor kortere tijd.

Feit blijft dat er wereldwijd sprake is van serieuze economische groei en een wereldwijd prima marcherend bedrijfsleven.

Terughoudend

Natuurlijk is de Europese Centrale Bank terughoudend wat betreft haar groeiramingen. De schulden van Europese landen lijken, ondanks aangekondigde bezuinigingen, voorlopig alleen maar op te lopen.

Deels is dat natuurlijk te wijten aan het overeind houden van de bankensector. Zo heeft de Britse overheid alleen al 65 miljard pond uitgegeven aan Royal Bank of Scotland en Lloyds, België spendeerde 21 miljard euro aan het overeind houden van Fortis en KBC en Ierland heeft al 68 miljard euro gealloceerd voor haar financiële sector.

Totaal komen de gemiddelde overheidsverplichtingen van landen in de Eurozone dit jaar uit op ongeveer 77,5 procent van het Bruto Binnenlands Product, vergeleken met 58,5 procent in 2007. Volgens het IMF zal dit percentage in 2012 op 82 uitkomen.

Aflossen

Daar staat tegenover dat Europese ondernemingen hun schulden juist aflossen. In combinatie met de lage rente en de stevige saneringen stijgen de bedrijfswinsten met het hoogste tempo van de afgelopen zeven jaar. Afnemende schulden en dalende koerswinstverhoudingen zijn bullish tekenen.

Volgens een onderzoek van Bloomberg daalden van de ondernemingen, opgenomen in de Stoxx Europe 600 index, de verplichtingen als een percentage van de inkomsten het laatste kwartaal met 22 procent, de sterkste daling sinds 2003.

De verwachting is dat de jaarlijkse winstgroei in Europa in 2010 en 2011 zal uitkomen op gemiddeld 46 procent. Hierdoor zullen de waarderingen tot recordlaagte kunnen dalen, de drie maanden na het faillissement van Lehman Brothers niet meegerekend. De Stoxx 600 handelt nu op ongeveer 10,4 keer de verwachte winst voor volgend jaar.

De ondernemingswaarde, dat is schulden plus eigen vermogen, afgezet tegen winst voor rente, belasting, afschrijving en herwaardering, is gedaald tot 12,8. Dat is niet ver van het laagste niveau dat in 2004 werd bereikt.

S&P 500

Een soortgelijk verhaal gaat op voor de S&P 500. De bedrijven uit deze index zijn, op basis van gegevens van Thomson Reuters, hard op weg om in 2010 een gewogen gemiddelde van 85 dollar per aandeel te verdienen.

Deze ondernemingen realiseerden in 2006 hun record qua winstgevendheid met 88,18 per aandeel. Omgerekend is dat dus slechts minder dan 4 procent meer. Toen stond de S&P 500 echter boven de 1.400 punten, tegen 1.224 punten nu.

De 500 uit de S&P handelen nu op ongeveer 12,3 keer de verwachte winst voor volgend jaar. De tijden zijn weliswaar veranderd, maar dit is de afgelopen 20 jaar slechts één keer eerder voorgekomen. Dat was in 1994 en daarna gingen de koersen vijf jaar achtereen omhoog. Toen bedroeg de Amerikaanse tienjaarsrente 8 procent tegen 3 procent nu.

Rente

Aangezien de Fed heeft aangegeven de rente nog lang laag te houden, is die 88 dollar gemiddelde winst een wel erg conservatieve inschatting.

Analisten gaan ervan uit dat de winst van ondernemingen in de A&P 500 volgend jaar met gemiddeld 13 procent zal stijgen. Voor de Stoxx 600 wordt zelfs een toename van de gemiddelde winst van 14 procent verwacht.

AEX

Kijken we naar onze eigen AEX, dan zien we dat deze index op basis van prijs/boekwaarde verhouding laag is gewaardeerd.

Het winstrendement van de AEX bedraagt op de huidige koersen zo’n 8,5 procent en ook het dividend is hoger dan de rente op tienjaars staatsobligaties. Dat is de afgelopen 50 jaar maar één keer eerder voorgekomen, ook weer in de maanden nadat Lehman failliet ging.

Roze bril

Zit ik met mijn optimistische visie met een grote roze bril op? Laten we niet vergeten dat er geen correlatie is tussen de groei van het Bruto Binnenlands Product en de resultaten die op de aandelenmarkten te behalen zijn.

Belangrijk is dat zowel een gemiddelde koerswinstverhouding van de AEX met 11 als één van de Stoxx 600 van 10,4 historisch gezien zeker niet hoog is.

Vet

Ondernemingen houden de kosten onder controle en hebben veel vet op de botten. Tot nu toe zijn, op een enkele uitzondering na, ondernemingen redelijk terughoudend geweest met investeringen dan wel overnames. Als bedrijven alleen zouden kijken naar de bedrijfstak waarin ze actief zijn, zou dit waarschijnlijk allang op gang gekomen zijn.

Aangezien vermogen op de bank nauwelijks meer rendeert, zou deze afwachtende houding in de nabije toekomst overboord kunnen worden gezet. Al met al zijn er in mijn ogen voldoende ingrediënten aanwezig voor hogere aandelenkoersen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp