Hallo 335! Daar zijn we weer… Waar ik enkele weken geleden nog mijn zinnen zette op een eindejaarsrally voor de AEX onder aanvoering van zwaargewicht ING, is het datzelfde ING dat nu eigenhandig deze rally de nek om lijkt te draaien.

Door Leon Hillen | Vermogensvisie. In samenwerking met Belegger.nl

Leek een uitbrekende koers van 8 euro en hoger synoniem te staan voor een rally in het aandeel en waarschijnlijk ook de index, is het plaatje voor ING met een slot onder 7,50 euro duidelijk verslechterd.

Schuldenproblemen

Het zwakke ING is weer een gevolg van de zorgen over de eurozone en dan Ierland specifiek. De euro staat opnieuw onder druk, de lange rente kruipt recent wat op en de fut op de beurzen lijkt er even uit.

Zo bezien was het lang verwachte steunpakket van de FED enkele weken geleden een kantelpunt, de markten leken in eerste instantie positief te reageren maar zijn snel daarna in een vooralsnog milde correctie geraakt die de laatste dagen versnelt en een eindejaarsrally naar de achtergrond verschuift.

Deze week wordt dan nog een Koreaans conflict er met de haren bijgesleept om het zwakke sentiment te verklaren, maar dit soort gekunstelde verklaringen worden altijd opgelepeld op dagen dat het niet lekker gaat.

Onbeheersbare schuldenprobleem

Essentie is en blijft het onbeheersbare schuldenprobleem op overheidsniveau dat bij tijd en wijle de kop op blijft steken. In het voorjaar was het Griekenland, nu zijn het de Ieren, binnenkort wordt het Portugal (of erger, een groter Europees land) en het blijft mij verbazen dat soortgelijke problemen in de VS nog redelijk onopgemerkt blijven.

De Amerikanen zijn meesters in het verhullen van de eigen problemen, maar schromen dan ook niet om met een druk op de knop een paar honderd miljard dollars extra te creëren.

Krappe marge

Voor onze AEX zijn we met een stand rond 335 voor de 84e keer dit jaar terug bij af. In dit kader sprak ik eerder al van een magneetfunctie van die 335. We begonnen 1 januari op 335, gingen even richting 360, zakten een keer tot net boven de 300 om daarna in een steeds krapper wordende marge te blijven schommelen.

Nu is die range beperkt tot 330-350, op dit moment hanteer ik deze als ondergrens voor een meer serieuze correctie respectievelijk bovengrens voor alsnog een eindejaarsfeestje.

Index buitenland

Kijken we verder dan onze dorpsindex dan zie ik de Duitse beurs nog steeds in een prima conditie, een van de beste grotere Westerse beurzen dit jaar. De indexen van Frankrijk, Engeland en de VS daarentegen dreigen door hun voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen te zakken (of zijn dat al) wat een verdere correctie mogelijk maakt.

Misschien nog niet nu, misschien houden we het in december nog rustig, maar uiterlijk begin 2011 verwacht ik een meer serieuze beweging naar beneden.

Kleinere aandelen

Voor de aandelenhandel is deze blijvende richtingloosheid funest. Lichtpuntje is dat de kleinere aandelen het vooralsnog goed blijven doen, de Midkap ligt er nog keurig bij, en overnameverhalen als nu weer Draka doen hopen op meer.

Ikzelf kies mijn langere stockpicks momenteel vooral op overnamepotentie, omdat het potentiële rendement op dit soort gevallen veel groter is dan het gerommel in de marge met indexaandelen.

Voor inspiratie op dat vlak wijs ik naar mijn eerdere bijdrage “Top 5 overnamekandidaten” waar de sterke prestatie van TomTom (van 4,50 eind september naar nu 7,50) mogelijk deels aan te danken is.

Leon Hillen is een 'selfmade' beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Volg hem ook via http://twitter.com/leonhillen