Het land van de schijnbaar ongebreidelde economische groei gooit langzaam maar zeker het roer om. Het rode China kleurt echt groen.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Waar de Verenigde Staten blijven klagen over de kunstmatig laag gehouden yuan, laat China meer en meer zijn invloed gelden op internationaal niveau. Met een ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit geeft China in Afrika leningen en hulp.

Het land bevordert niet alleen investeringen in onder andere infrastructuur, maar scheldt tevens hoge leningen kwijt. Op die manier stelt de Chinese overheid de toevoer van grond- en delfstoffen naar eigen land veilig en worden er meer afzetmarkten voor Chinese goederen gecreëerd.

Hulp

Afgelopen zomer trok China weer de aandacht, toen bekend werd dat het land het noodlijdende Griekenland te hulp kwam door economisch intensief te gaan samenwerken. Zo zullen Chinese ondernemingen grootscheepse investeringen doen in de haven van het Griekse Piraeus. Zo nam een Chinese rederij in ruil voor de toezegging van 700 miljoen dollar aan investeringen een containeroverslagbedrijf over.

Net als in Afrika is ook hier de Chinese helpende hand niet helemaal onbaatzuchtig, want de Griekse havenstad, ook wel het Rotterdam van zuidelijk Europa genoemd, kan een belangrijk doorvoerpunt worden voor Chinese goederen in zowel Zuid-Europa als Noord-Afrika.

Portugal

Onlangs werd bekend dat China Portugal eveneens steun zal gaan bieden om de economische crisis door te komen. Beide landen hebben de intentie uitgesproken de onderlinge handel de komende vijf jaar te verdubbelen.

China is vooral geïnteresseerd in Portugal, omdat geprofiteerd kan worden van de banden van het land met zijn voormalige, vaak grondstofrijke, koloniën. Ook de Portugese energiesector, die veel investeert in groene energie, heeft de interesse van de Chinezen.

Op het eerste gezicht lijkt ‘groen’ en China wellicht een vreemde combinatie. De algemene opvatting is nog steeds dat China milieuregels aan zijn laars lapt. Maar, door de hypergroei van de Chinese economie van de afgelopen 20 jaar heeft China een groot probleem wat betreft de vervuiling van lucht en water.

We kunnen ons allemaal nog wel herinneren dat in 2008 rondom de Olympische Spelen het autoverkeer in Peking gehalveerd werd in een poging de luchtkwaliteit te verbeteren.

Groen

Het land van de schijnbaar ongebreidelde economische groei gooit langzaam maar zeker het roer om. Het rode China kleurt echt groen. Niet alleen wordt er gestuurd op een groei van het bruto nationaal product van jaarlijks 8 à 10 procent, maar ook zullen er enorme bedragen worden geïnvesteerd in duurzaamheid en de bestrijding van vervuiling.

De aandacht voor meer duurzame vormen van energie heeft al tot grote investeringen in de aanleg van windturbines geleid. China wil dat hernieuwbare bronnen als wind over tien jaar in minstens 15 procent van de nationale energiebehoefte voorzien. Maar, ook in de Chinese straten is de toenemende aandacht voor duurzaamheid te zien.

Zo zijn er in China, een fietsland bij uitstek, inmiddels zo’n 120 miljoen elektrische fietsen in omloop, terwijl er nog maar vijf jaar geleden in het land geen enkele elektrische fiets te vinden was.

Gezondheid

De noodzaak om in het belang van de gezondheid van de bevolking en de industrie andere, duurzame, wegen te bewandelen is niet alleen goed nieuws voor bedrijven als Siemens (groeiende aanwezigheid in windenergie en slimme energieoplossingen) en Gamesa (Spaanse producent van windturbines), maar ook voor het Amerikaanse Nalco. Deze laatste onderneming is sterk in watermanagement en waterbehandeling voor industriële doeleinden.

Van het vervuilde water van grote rivieren en meren krijgt de Chinese industrie steeds meer last, omdat boilers, filtratiemachines en andere industriële machines worden aangetast. Met het aantrekken van mevrouw Ying Yeh, voorheen verantwoordelijk voor Kodak Zuidoost Azië, heeft Nalco bovendien iemand in huis die de Chinese manier van netwerken en zaken doen in de vingers heeft.

Buffet

Met mijn positieve oordeel over Nalco bevind ik mij in goed gezelschap. Beleggingsfondsen met duurzaamheid als aandachtsgebied hebben ook steeds meer interesse in deze onderneming alsook belegger Warren Buffet die kennelijk zo overtuigd is van de groeipotentie dat hij zijn belang onlangs ophoogde tot 7 procent.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben Siemens in portefeuille