Willem Holleeder is vrijdag in hoger beroep wederom veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 64-jarige crimineel is ook door het gerechtshof in Amsterdam schuldig bevonden aan alle vijf de moorden, aanslagen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens het gerechtshof ligt er voldoende bewijs dat de "kille en gewetenloze" Holleeder een sturende rol heeft gespeeld bij de liquidaties van Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Ook de betrokkenheid van Holleeder bij de aanslag op het leven van John Mieremet in 2002 en diens dood in 2005 is wettig en overtuigend bewezen. Datzelfde geldt voor zijn betrokkenheid bij de dood van Robert ter Haak, die naast Van Hout stond toen die werd beschoten.

De verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog zijn betrouwbaar en daarmee belangrijk bewijs. Volgens het hof is nergens uit gebleken dat de vrouwen een belang hadden om belastend over Willem Holleeder te verklaren.

Deze verklaringen worden volgens het hof niet alleen ondersteund door dossierstukken, maar ook door de opnamen die Astrid Holleeder heeft gemaakt. Op basis van deze gesprekken is volgens het hof duidelijk "waartoe Holleeder in staat is".

Holleeder bekende moorden tegenover getuigen

Ook de verklaringen van de kroongetuigen in deze zaak, Peter la Serpe en Fred Ros, zijn volgens het hof bruikbaar voor het bewijs. Dat geldt eveneens voor de verklaringen van de later vermoorde Endstra. Dat is belangrijk omdat Holleeder de liquidaties tegen deze personen heeft bekend.

Motieven voor de moorden waren slotakkoorden van afpersingen, zoals bij Endstra, plannen van anderen om Holleeder te vermoorden, zoals in het geval van Houtman, of wraak. Het hof noemde het opvallend dat Holleeder bevriend was met enkele van de slachtoffers en dat ze deze "zogenaamde vriendschap" met de dood hebben moeten bekopen.

Het hof plaatst Holleeder in een criminele organisatie, samen met de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis en de in 2017 tot levenslang veroordeelde Dino Soerel.

Holleeder had gedurende de uitspraak al door welke kant het op ging en wreef af en toe opzichtig door zijn haar. Na de uitspraak draaide hij zich om naar de zaal en zei hij: "oké". Holleeder heeft direct laten weten naar de Hoge Raad te stappen om het vonnis aan te vechten. Daar wordt de zaak niet inhoudelijk bekeken, maar wordt beoordeeld of alles juridisch goed is verlopen.

Zijn advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge zeiden in een reactie dat Holleeder uiteraard zeer teleurgesteld is, maar nog altijd strijdbaar. Hij blijft erbij onschuldig te zijn.

Hof tegen Holleeder: 'Geen andere straf mogelijk dan levenslang'
67
Hof tegen Holleeder: 'Geen andere straf mogelijk dan levenslang'

Holleeder eerder veroordeeld voor ontvoering en afpersingen

Holleeder werd eerder tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer eind 1983. In 2007 werd Holleeder schuldig bevonden aan het afpersen van onder anderen zakenman Endstra en kreeg hij negen jaar cel.

In 2014 werd hij aangehouden voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Deze verdenking werd uitgebreid met de zaken waar het in dit proces om draait, met een levenslange gevangenisstraf tot gevolg.