Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bepleit dat het ego en de bedreigingen van Willem Holleeder ertoe hebben geleid dat er een einde kwam aan de loyaliteit van zijn zussen. Hun verklaringen zijn volgens justitie betrouwbaar en belangrijk bewijs.

Donderdag was de eerste dag van het requisitoir in de rechtszaak tegen Holleeder. Het pleidooi stond in het teken van de verklaringen die niet alleen de zussen, maar ook ex-vriendin Sandra den Hartog en twee kroongetuigen aflegden in dit proces.

Die getuigenissen zijn volgens het OM allemaal "authentiek en oprecht" en zouden dus door de rechtbank als bewijs moeten worden gebruikt.

Vooral aan de getuigenissen van de drie vrouwen werd veel aandacht besteed. Officier van justitie Sabine Tammes wees op de vertrouwensband die Holleeder al van kinds af aan had met zijn zussen. Zijn ex-vriendin Den Hartog had Holleeder van dichtbij meegemaakt door hun langdurige relatie.

Holleeder en zussen waren volgens OM bondgenoten

Uit de verklaringen van zowel Holleeder als zijn zussen Astrid en Sonja komt volgens het OM naar voren "dat de verdachte hen vertrouwde, zoals hij verder bijna niemand vertrouwde". Dat maakt hun getuigenissen zo betrouwbaar, was de conclusie van justitie.

Astrid en Sonja hebben beiden verklaard over de betrokkenheid van Holleeder bij de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Die verklaringen kwamen voor Holleeder als "een donderslag bij heldere hemel", zo zei hij eerder op een zitting.

Het OM omschreef de relatie tussen Holleeder en zijn zussen donderdag als een bondgenootschap waarbij de verdachte dacht "dat hij eeuwig op de loyaliteit van zijn zusters kon rekenen".

"Zijn egocentrische gedrag, zijn allesoverheersende dominantie, maar vooral de bedreigingen die hij tegen Sonja, haar kinderen en Peter R. de Vries uitte, zijn de nekslag voor die loyaliteit geweest."

Justitie hecht extra veel waarde aan verklaring Astrid

Dat de verklaringen van Astrid zo waardevol zijn , komt volgens het OM door haar rol als dé vertrouwenspersoon van haar broer, "ook over juridische aangelegenheden".

Het verhaal van Holleeder dat zijn zussen uit geldelijk gewin zijn gaan verklaren, was volgens het OM nergens op gebaseerd. Dat gold ook voor het betoog van Holleeder dat die getuigenissen, en ook die van Den Hartog, door Astrid in elkaar zijn gezet.

Alle drie de vrouwen hebben volgens justitie verklaringen afgelegd om de "terreur van de verdachte en zijn ongezonde bloeddorst" te kunnen stoppen.

Officieren bestempelen Holleeder als leugenaar

Het verweer van Holleeder dat hij in deze rechtszaak naar voren heeft gebracht moest volgens het OM als onbetrouwbaar worden bestempeld. "Hij liegt", was de duidelijke conclusie.

Als voorbeeld droeg het OM aan dat Holleeder nog altijd ontkent betrokken te zijn geweest bij zaken waarvoor hij onherroepelijk is veroordeeld en dat hij eerdere leugens opbiechtte, zoals dat het verdwenen Heineken-losgeld nooit is verbrand.

"In het licht van het geschetste gedraai van de verdachte, het verkopen van leugens en zijn onvermogen om ook maar iets toe te geven, menen wij dat de waarde van zijn ontkenningen nihil is."

De zaak gaat vrijdag verder met de tweede dag van het requisitoir. De strafeis wordt op 1 maart uitgesproken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!