Kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros zullen vanaf 8 oktober aan het woord zijn in de strafzaak tegen Willem Holleeder. De rechtbank heeft twee weken uitgetrokken voor hun verhoren.

La Serpe en Ros sloten in ruil voor strafvermindering deals met justitie in liquidatieproces Passage. La Serpe deed dat al toen het proces nog bij de rechtbank speelde. Ros klapte uit de school toen zijn zaak in hoger beroep liep.

Mede door hun getuigenissen kregen huurmoordenaar Jesse R. en Dino Soerel vorig jaar levenslange gevangenisstraffen. Daarbij stelde het gerechtshof vast dat Soerel in 2005 samen met Holleeder de moord op Kees Houtman had beraamd en dat er aanwijzingen waren dat Holleeder ook betrokken was bij de moord op Thomas van der Bijl in 2006.

La Serpe heeft bekend de moord op Houtman met Jesse R  te hebben gepleegd. Hij wees Soerel en Holleeder aan als opdrachtgevers. Ros werd veroordeeld voor het organiseren van de liquidatie van Van der Bijl. Ros zei dat Soerel opdracht voor deze moord had gegeven.

De beide moorden worden vanaf volgende week in de rechtszaal behandeld. 

Holleeder reageert op beschuldigingen justitie

Maandag gaat de strafzaak eerst verder met een verklaring van Holleeder zelf. Hij reageert dan op een beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens justitie vormde Holleeder samen met Soerel en de inmiddels overleden Stanley Hillis een driemanschap dat opdrachten voor moorden gaf.

Tijdens het relaas van het OM zag hij zich naar eigen zeggen geconfronteerd met een hoop nieuwe informatie waarop hij nog niet heeft kunnen reageren.