Peter R. de Vries heeft de aantekeningen die op 22 mei in het proces tegen Willem Holleeder werden besproken alsnog aan de rechtbank overhandigd. De misdaadjournalist zei daar destijds een nachtje over te willen slapen.

Dat werd dinsdag duidelijk in rechtbank de Bunker in Amsterdam.

Het is de tweede keer dat De Vries aantekeningen, van onder meer gesprekken die hij met Holleeder voerde, heeft overhandigd aan de rechter. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging was benieuwd naar de inhoud.

Een van de ingeleverde stukken zou een handgeschreven brief van Holleeder uit 2011 zijn, waarin hij zegt onder druk te worden gezet door advocaat Bénédict Ficq om een voor haar toenmalige cliënt Dino Soerel gunstige verklaring af te leggen.

Soerel was destijds verdachte in het liquidatieproces Passage en inmiddels veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ficq heeft de bedreiging ten stelligste ontkend.

Voorbereiden

De reden dat De Vries de eerste, maar ook de tweede keer om bedenktijd vroeg, is omdat hij Holleeder niet de kans wil geven zich voor te kunnen bereiden op de verklaring die de journalist aflegt tijdens de zitting.

Op deze manier kon hij Holleeder twee keer confronteren met documenten die zijn verhaal bewezen, terwijl Holleeder zei dat hij loog.

Van Hout

De aantekeningen zullen vrijdag besproken worden, net als de uitwerking van een gesprek tussen Astrid Holleeder en crimineel Ariën K. over de moord op Cor van Hout. De liquidatie op haar zwager en de man die naast hem stond op 24 januari 2003, Robert ter Haak, werd ook dinsdag weer behandeld.

De afgelopen zittingsdagen werd vooral de rol van Holleeder besproken, maar dinsdag kwamen ook andere scenario's aan bod. Zo zou Van Hout mogelijk in een conflict zijn geraakt door een bevriende crimineel, die op zijn beurt weer problemen had met een beruchte familie uit Utrecht.

Weer een andere getuige zegt Van Hout vlak voor zijn dood te hebben gewaarschuwd dat hij op een zogenoemde moordlijst van John Mieremet stond, de crimineel die door Holleeder zelf naar voren wordt geschoven als de opdrachtgever voor de liquidatie.

De verklaringen komen boven op een stapel van getuigenissen die zeggen dat Holleeder wel verantwoordelijk is voor de dood van zijn "bloedgabber". Het is daarmee een van de ingewikkeldste dossiers in dit proces.

Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd
83
Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd