Sandra den Hartog heeft vrijdag verklaard dat ze wel eens geld heeft moeten schoonmaken van Willem Holleeder omdat zijn vingerafdrukken moesten worden gewist. "Waarom dat was, heb ik niet durven vragen", aldus de ex-vriendin.

"Ik heb toen biljetten moeten schoonvegen met een doekje. Ik maakte ze alleen te nat en toen werd hij heel boos", vertelt de vrouw op de veertiende dag van het proces tegen Willem Holleeder.

Geld was een veelvoorkomend onderwerp tijdens de tweede dag van het verhoor van Den Hartog in de rechtbank van Amsterdam. 

Zo zou Holleeder het geld van zijn ex-vriendin als zijn bezit zien. Een van de redenen daarvoor was dat hij Den Hartog, na de dood van haar partner, crimineel Sam Klepper, in 2000, had geholpen met de afwikkeling van financiële zaken.

"Op het begin vond ik dat heel fijn, maar op een gegeven moment beschouwde hij het als zijn geld", aldus Den Hartog. Ze kreeg rond 2002 een relatie met Holleeder.

Endstra

Ook het geld dat haar overleden vriend had ingelegd bij zakenman Willem Endstra, was volgens Holleeder van hem. Den Hartog zei vrijdag dat er door Klepper persoonlijk een bedrag van 12 miljoen gulden was betaald aan de 'bankier van de onderwereld'. Endstra investeerde dit geld op zijn beurt in vastgoed.

"De helft van het bedrag kwam hem toe, omdat hij mij zou hebben geholpen", aldus Den Hartog. "Net als andere bezittingen."

Jocic

Een andere geldkwestie draait om de moord van Klepper. Volgens Holleeder en John Mieremet, crimineel partner van Klepper, zat de Servische crimineel Sreten Jocic achter de liquidatie en moest er een miljoenenbedrag aan hem worden betaald.

Gebeurde dat niet, dan zou ook Mieremet en zelfs Den Hartog en haar kinderen worden doodgeschoten. Den Hartog betaalde het gewenste bedrag en Holleeder zorgde voor de afwikkeling. Jaren later zou hij in een gesprek hebben gezegd dat het allemaal een spel was en Den Hartog vermoedt dat Holleeder het geld in zijn eigen zak heeft gestoken.

De verdediging trekt het gesprek ernstig in twijfel. Vooral omdat uit afgeluisterde gesprekken van onder meer Mieremet zou blijken dat er wel degelijk geld geregeld moest worden voor Jocic. De neef van Klepper heeft daarnaast getuigd dat hij geld heeft opgehaald om de Serviër te kunnen betalen.

Toelage

De eerdere verklaring van Holleeder dat hij juist degene was die Den Hartog onderhield, is volgens de vrouw onzin. Holleeder betaalde naar eigen zeggen 6.000 euro per maand aan zijn ex-vriendin, betaalde haar huur en was in totaal 700.000 euro aan haar kwijt.

De financiële opsporingsdienst de FIOD, is bezig met een onderzoek naar de mogelijke illegale inkomsten van Den Hartog en Janssen hield de vrouw vrijdag een passage uit dat onderzoek voor. Daarin stond dat de FIOD het vermoeden heeft dat Den Hartog beschikte over een 'geldboom' omdat haar inkomsten niet voldoende waren, voor haar levensonderhoud.

Volgens Janssen past dit in het beeld dat Holleeder heeft geschetst dat hij haar financieel ondersteunde.

Boodschappen

"Ik heb wel eens geld gekregen om boodschappen te doen, maar geen maandelijkse toelage", verduidelijkt Den Hartog. "Als het over geld gaat, zit je bij de verkeerde vriendin." Den Hartog zegt dat ze daarmee Maike D. bedoelt. "Die kreeg elke week 1.000 euro en een bepaald bedrag om de drie maanden, zodat ze kleding kon kopen."

Volgens het Openbaar Ministerie past de verklaring van Den Hartog in het grotere plaatje dat Holleeder altijd uit is op geld. Zo zou de liquidatie van Cor van Hout volgens de zussen van Holleeder door hun broer zijn besteld, omdat hij het vastgoed dat in het bezit was van Van Hout begeerde.

Den Hartog vertelde op de eerste dag van haar verhoor dat Holleeder zijn betrokkenheid bij de dood van Endstra en Thomas van der Bijl zou hebben toegegeven. Vrijdag kwam daar zijn vermeende betrokkenheid bij de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 bij. Ook die zou Holleeder aan Den Hartog hebben toegegeven.

Astrid Holleeder

Holleeder liet eerder deze rechtszaak weten dat de verklaringen van onder meer Den Hartog zijn geregisseerd door zijn zus Astrid. "Maar we hebben nooit gesproken over de inhoud van mijn verklaring", legt Den Hartog uit.

"Astrid heeft alleen tegen mij gezegd dat ik gewoon moest vertellen zoals ik het heb meegemaakt." Ze vertrouwde de zus van haar ex niet direct, omdat ze bang was dat het een truc van Holleeder was.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!