De politie heeft vrijdag de Amsterdamse crimineel Sjaak B. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout. Dit gebeurde na getuigenis van Astrid Holleeder tijdens het proces tegen haar broer.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan NU.nl.

De zus van Willem Holleeder maakte vrijdag bekend dat ze niet eerder hierover heeft verteld uit veiligheidsoverwegingen. Astrid liet weten dat haar broer Willem Holleeder aan haar verteld zou hebben dat B. de motor heeft bestuurd. Het gaat om een rode BMW-motor die werd gebruikt voor de liquidatie in Amstelveen in 2003. Volgens de Telegraaf is hier ook een audio-opname van.

In 2015 overleefde B. nog een aanslag op zijn leven. Hij werd in Panama City in zijn hoofd geschoten. Zwaargewond werd hij toen overgebracht naar Nederland. Daarna stond hij samen met Jesse R. terecht in het Passageproces.

Vervolging

R. kreeg een levenslangegevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij zeven moorden. B. kreeg 5,5 jaar celstraf vanwege wapenhandel en -bezit. Destijds waren er ook al verdenkingen dat B. en R. betrokken waren bij de moord op Van Hout, maar de twee mannen werden daar nog nooit voor vervolgd.

De advocaat van B. zei dat zijn cliënt ontkent iets te maken te hebben met de moord op Van Hout. "Ik hoop dat hij snel vrij komt. Daar gaan we ons best voor doen'', aldus de raadsman.

Mieremet

Willem Holleeder heeft zijn betrokkenheid bij de moord op Van Hout altijd ontkend. Volgens Holleeder zit John Mieremet achter de moord op Van Hout. Mieremet zou Van Hout medeverantwoordelijk houden voor de liquidatie van zijn vriend Sam Klepper in 2000.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!