De weduwe van de in 2005 doodgeschoten crimineel John Mieremet (2005) heeft in 2013 een onkostenvergoeding gekregen van 200.000 euro van het Openbaar Ministerie (OM) na een schikking. Ria E. werd verdacht van het witwassen van crimineel geld. 

De vergoeding is aan het licht gekomen door onderzoek van het onderzoeksprogramma Zembla. Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) wist het televisieprogramma beslag te leggen op een interne mail waarin van een onkostenvergoeding werd gesproken.

Het Landelijk Parket bevestigt de overeenkomst en spreekt van een tegemoetkoming in de kosten die E. heeft gemaakt als gevolg van het juridische onderzoek.

De advocaat van E., Mark Teurlings benadrukt tegen NU.nl dat er niks opvallends is aan de vergoeding. "Het gaat om een tegemoetkoming voor de kosten die zijn gemaakt als gevolg van de beslagname op haar rekeningen en woning", aldus de advocaat.

"De procedure heeft bijna tien jaar in beslag genomen en ondertussen moest zij haar hypotheek betalen en heeft ze boetes gekregen in België omdat ze haar administratie niet kon overleggen omdat daar beslag op lag." Teurlings vertelt dat er tijdens de procedure met het OM afspraken zijn gemaakt om deze kosten te vergoeden.

Criminele vermogen

E. werd na de dood van haar man Mieremet gezien als de erfgename van zijn criminele vermogen omdat alles op haar naam stond. Mieremet verdiende zijn geld onder andere met de handel in drugs in de jaren negentig. Een deel van de opbrengsten werd geïnvesteerd bij de zakenman Willem Endstra.

Willem Holleeder wordt verdacht van de liquidatie op Mieremet en wordt vervolgd voor zijn dood. De rechtszaak vindt momenteel plaats voor de rechtbank van Amsterdam. Holleeder ontkent elke betrokkenheid bij de dood van zijn criminele kompaan.

Witwassen 

Het OM deed na de dood van Mieremet onderzoek naar E. omdat ze werd verdacht van het witwassen van het geld van haar man. In 2007 werd beslag gelegd op bankrekeningen van de vrouw, waaronder een in Liechtenstein, en vastgoed, waaronder een villa in het Belgische Neerpelt.

In 2013 trof E. een schikking met het OM. Ze deed afstand van het vermogen waarop in 2007 beslag was gelegd. In ruil voor de transactie ter waarde van ongeveer 6,5 miljoen euro, zag het OM af van vervolging voor witwassen.

Kosten

Het Landelijk Parket laat vrijdag weten dat het geld een tegemoetkoming is in de kosten die E. heeft moeten maken. "Het gaat onder meer om kosten voor juridische bijstand en overige kosten", valt te lezen in het persbericht. Het gaat om een bedrag van 200.000 euro waarna na aftrek van kosten voor E. 156.417,84 euro overbleef.

E. is ''alles afgenomen'', aldus het OM, daarom zijn onder meer deze kosten vergoed.

Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft het OM ''conform de richtlijnen'' de criminele erfenis van E. afgenomen. Volgens de minister zijn aan haar de kosten vergoed die verband hielden met het afnemen van het geld ''omdat men de weduwe niet met schulden wilde laten zitten''.