Sonja en Astrid Holleeder zullen in februari en maart op zitting worden gehoord in het proces tegen hun broer Willem Holleeder. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam dinsdag laten weten.

Volg de ontwikkelingen in het proces in ons liveblog

Ook Sandra den Hartog, de ex-vriendin van Willem en weduwe van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper, zal in maart en april op zitting worden gehoord.

Sonja zal als eerste getuigen. Dit gebeurt op dinsdag 20, donderdag 22 en vrijdag 23 februari. Astrid zal op maandag 12, vrijdag 16 en vrijdag 23 maart verklaringen afleggen. Den Hartog wordt op donderdag 29 maart en op 6 april gehoord. Het kan zijn dat door omstandigheden de planning nog wordt aangepast.

De zussen en Den Hartog spelen een belangrijke rol in het proces. Vooral de verklaringen van Astrid, die ook vele opnamen maakte van de gesprekken met haar broer, zijn van belang. Volgens Astrid heeft haar broer bekentenissen afgelegd over zijn betrokkenheid bij de liquidaties van Cor van Hout (2003), John Mieremet (2005) en Willem Endstra (2004).

Ook Sonja Holleeder heeft al eerder verklaard dat Willem meerdere malen aan haar liet weten dat hij Van Hout heeft laten vermoorden. 

Vertrouweling

Holleeder deed maandag op de eerste zittingsdag voorkomen alsof Astrid niet zijn vertrouweling was. Het contact voor 2013 zou minimaal zijn geweest en bestond uit "af en toe een broodje eten" , aldus Willem.

Dit werd direct onderuit gehaald door het Openbaar Ministerie. Zo waren er volgens het OM alleen al tussen mei 2004 en augustus 2005, 576 momenten van telefonisch contact. Uit de logboeken van de gevangenis waar Holleeder vastzat na zijn veroordeling in 2007 voor de afpersingszaak blijkt dat Astrid 24 keer op bezoek is geweest.

Een van de advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen, liet maandag in zijn openingsverklaring weten dat zij zullen aantonen dat de getuigenissen van de zussen bestaan uit stelselmatige leugens. 

Kroongetuigen 

De rechtbank maakte dinsdag ook bekend dat de kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros eind juni en begin juli in de rechtbank verschijnen om hun verklaring af te leggen. 

Donderdag wordt het proces tegen Willem Holleeder hervat met zijn verhoor.