In de zwaarbeveiligde rechtbank de Bunker in Amsterdam is op 5 februari de rechtszaak tegen Willem Holleeder begonnen. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij vijf liquidaties en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen.

  • Fred Ros en Peter la Serpe verhoord in zaak-Holleeder
  • Mannen zijn veroordeeld voor moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl
  • Het zijn liquidaties die ook Willem Holleeder worden aangerekend
  • Volgens La Serpe gaf Holleeder opdracht voor moord op Houtman
  • Ros en La Serpe zullen om de beurt in rechtszaal verschijnen
vrijdag 12 oktober 2018 om 12:09
Janssen zegt geen vragen meer te hebben. De andere partijen hebben ook geen vragen en daarmee is de zitting voor vrijdag afgelopen. De rechtszaak gaat maandag weer verder met het verhoor van Ros door de rechtbank.
vrijdag 12 oktober 2018 om 12:08
La Serpe zegt dat hij zichzelf heeft belast met zijn verklaring en vraagt zich hardop af waarom hij daarover, de moordopdracht, zou liegen. Hij noemde het gekscherend een gerechtelijke dwaling, waarmee hij doelt op de vrijspraak van Ros.
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:59
Janssen houdt La Serpe nu voor wat Ros heeft gezegd over het wel of niet opdrachtgeven voor de moord op George van D. De strekking van het verhaal is dat La Serpe zich heeft vergist. Er is nooit een opdracht gegeven. La Serpe doet er schamperend over. "Ik blijf bij mijn verklaring", aldus La Serpe. Hij bedoelt dat dit wel degelijk is gebeurd.
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:55
De zitting wordt weer hervat. La Serpe heeft weer plaatsgenomen in het getuigenbankje.
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:13
Janssen heeft geen vragen meer voor Ros. Hij vraagt de kroongetuige nog wel te blijven in het gebouw. Na de pauze zal La Serpe weer worden gehoord.
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:03
Janssen heeft niet veel vragen meer en hij wil ook niet vooruit lopen op volgende week als Ros uitgebreid komt verklaren. Hij wil La Serpe nog wel wat dingen voorhouden.
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:01
Janssen haalt nu een tweede kwestie aan waarin Alex de B. eveneens dacht dat Ros hem een moordopdracht gaf voor de Turkse crimineel Atilla Ö. en rivaal van Ali Akgün. Ook dit ontkent Ros en ook hiervan is hij vrijgesproken.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:55
Ros ontkent deze lijst echter. "Ik heb alleen met Ali Akgün en Dino Soerel gesproken", legt hij uit. "Voor Ali moest ik twee Turken vermoorden en voor Soerel Thomas van der Bijl."
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:53
Het gaat nu over een lijst die zou zijn aangenomen door Jesse R. en Fred Ros. Het gaat hier niet om een fysieke lijst, maar om een denkbeeldige lijst met daarop personen die vermoord moesten worden.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:47
Het gaat nu al een tijdje over George van D. en de vermeende vete tussen Ros en deze man. Volgens Ros was die er niet, George van D. denkt daar anders over. Ros heeft tegenover La Serpe gezegd dat wat hem betreft George van D. kon doodvallen. La Serpe vatte dit op als een moordopdracht. Opvallend is dat La Serpe ook is veroordeeld voor de voorbereiding van deze liquidatie, maar Ros niet voor de opdracht.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:31
Waarom Ros La Serpe toch heeft doorverwezen naar een contact van hem zodat La Serpe aan een wapen kon komen, was omdat hij het geld goed kon gebruiken.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:30
Ros leert La Serpe in 2004 kennen in de gevangenis. La Serpe verklaart daarover dat hij een briefje met daarop de naam George van D. kreeg die hij zou moeten doodschieten. Ros ontkent dit. Hij zegt dat de man naar hem toekwam voor wapens. Dat vond Ros opvallend en hij vertrouwde La Serpe ook niet. Ros zat op dat moment vast na een wapenvondst in een villa die door Katja Schuurman werd verhuurd.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:26
Janssen vraagt wat Ros vond van zijn samenwerking met La Serpe. "Dat was nooit mijn bedoeling", aldus Ros. "Het was de keuze van Jesse. Ik wilde niks met die man dus dat zal ik ongetwijfeld met Jesse besproken hebben. Ik vond het niets. La Serpe zat in een andere droomwereld. Laat ik het zo zeggen, elk mens heeft een vorm van narcisme en bij hem overstijgt het zijn lichaam. Hij voelde zich altijd beter dan anderen."
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:22
Janssen houdt Ros voor dat hij La Serpe en Jesse R. heeft ingeseind toen Thomas van der Bijl in 2006 zijn café De Hallen in Amsterdam verliet. Het verbaast hem dat hij dan niet beter weet wie La Serpe was. "Ik was met Jesse R. en hij ook, dat was voldoende", legt Ros uit. Overigens werd Van der Bijl na het inseinen toen niet doodgeschoten. Dit gebeurde later in april van dat jaar.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:19
Zijn relatie met La Serpe na zijn vrijlating in 2005, noemt Ros niet bestaand. "We hebben nauwelijk woorden uitgewisseld."
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:18
De vraag is of Ros La Serpe kent. Kennen is volgens hem een groot woord. "Ik heb hem één of twee keer ontmoet", aldus Ros. "Hij was voor de ontmoeting in de gevangenis een totale onbekende en kwam naar mij toe namens Jesse R. en zijn vriendin."
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:16
De rechtbank legt Fred Ros nu uit wat de bedoeling is. Hij zal zelf volgende week ook worden gehoord, maar nu ook al over een aantal thema's waar Ros en La Serpe gezamenlijk over hebben verklaard.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:13
De zitting wordt wederom hervat. Het verhoor zal nu een stuk lastiger worden voor Janssen en ook voor de rechtbank.
vrijdag 12 oktober 2018 om 10:01
We schorsen wederom voor een onbekend aantal minuten.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:58
Het verzoek van het OM wordt toegewezen. Veiligheid Ros staat voorop aldus de rechtbank.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:56
De zitting kan elk moment worden hervat. De vraag is of Ros zelf hoorbaar moet antwoorden, of dat een tussenpersoon dit voor hem doet. De reden waarom de stemvervormer niet gebruikt kan worden is omdat men bang is dat zijn eventuele accent dan alsnog te horen is en daarmee zijn woonplaats te raden valt. Officier van justitie, Sabine Tammes zegt op internet te hebben gezien dat er nog steeds naar Ros wordt gezocht door onder andere journalisten.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:26
De rechtbank schorst tot 11.45 uur.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:25
Janssen verzet zich tegen de intermediair, omdat dit het verhoor zal bemoeilijken en niet spontaan zal zijn. "Ik kan niet horen hoe Ros antwoordt en op welke toon."
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:21
We gaan weer verder. De officier doet een (standaard) vordering om Ros te laten getuigen in een cabine, afgeschermd en vermomd. Opvallend is dat zij ook vorderen dat een intermediair de vragen namens Ros beantwoordt.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:04
Het is nu tijd voor Fred Ros om te komen getuigen en dus wordt er even geschorst.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:03
De advocaat van Holleeder houdt La Serpe een opvallende kwestie voor. Het gaat over een verklaring van de kroongetuige over Fred Ros. La Serpe zegt dat hij van Ros een opdracht heeft gekregen om iemand te vermoorden en blijft daar vrijdag ook bij. Ros ontkent dit echter en is hiervan ook vrijgesproken. Het was voor de verdediging in het liquidatieproces reden om tegen de rechtbank te zeggen dat één van de twee liegt en dat ze dus onbetrouwbaar zijn.
vrijdag 12 oktober 2018 om 09:00
La Serpe vertelt nu over zijn samenwerking met Fred Ros rond de moord op Thomas van der Bijl in 2006. Jesse R. haalde Ros erbij om hen te ondersteunen. La Serpe heeft Ros nooit vertrouwd.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:52
Janssen herhaalt tot nu toe vooral vragen van eerder vrijdag aangevuld met nieuwe vragen. Hij heeft donderdagavond nog even alles de revue laten passeren en er zijn nog vragen bij hem opgekomen. Het levert niet veel nieuwe antwoorden op.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:44
La Serpe probeert Janssen duidelijk te maken hoe hij weet wat hij weet. Vergelijkingen met Ajax en Feyenoord komen voorbij en ook uitspraken van Johan Cruijff. Het wordt er allemaal niet duidelijker op. Janssen laat het onderwerp nu ook rusten. Het komt erop neer dat de advocaat vindt dat La Serpe zijn kennis over Holleeder van horen zeggen heeft en dat hij niet kan onderbouwen hoe betrouwbaar die informatie is.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:34
"Maar hoe komt u dan aan uw kennis over Holleeder?", vraagt Janssen. La Serpe herhaalt zijn woorden van donderdag; van Jesse R., Fred Ros en Sjaak B. Allen veroordeeld in Passageproces. "Maar ik loop al mee in het criminele milieu sinds mijn 13e en na alle verhalen weet je op een gegeven moment wel hoe de hazen lopen", legt La Serpe uit. "En als je gepokt en gemazeld bent dan kan je goed de zin van de onzin scheiden. Want ik weet dat 98 procent van de verhalen in het milieu onzin zijn."
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:31
Janssen zegt donderdagavond nog berichten te hebben ontvangen van oude cliënten die hem vertelden dat zij La Serpe helemaal niet kennen uit het criminele milieu. De man zei donderdag dat hij met veel criminelen contact had. "Maar inderdaad niet met John Mieremet of Holleeder", zegt de kroongetuige. Hij geeft toe destijds niet goed ingevoerd te zijn geweest in het Amsterdamse criminele milieu.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:27
Janssen zegt dat er personen waren genoemd, maar La Serpe corrigeert hem: "Er werden geen namen genoemd", aldus de kroongetuige. "Het waren klussen." De advocaat houdt hem voor dat hij hem niet de hele tijd hoeft te corrigeren, omdat hij begrijpt wat hij bedoelt. "Ja, maar het wordt wel zo opgeschreven door de griffier (van de rechtbank red.)."
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:25
Janssen en La Serpe komen er onderling niet uit. Het gaat om een afspraak die de kroongetuige heeft gehad in 2004/2005 bij een uitgaansgelegenheid in Rotterdam. Hij zette daar Jesse R. af die binnen van Dino Soerel en Ali Akgün te horen kreeg dat er drie personen vermoord moesten worden. Dit vertelde Jesse in ieder geval aan La Serpe, aldus de kroongetuige.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:18
La Serpe koppelde het woord Osdorp direct aan Houtman omdat zij de man ook met deze term aanduidde. Houtman woonde in dat stadsdeel in Amsterdam.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:15
Voor Janssen is dit belangrijk omdat de woorden 'Osdorp eerst' dan misschien anders kunnen worden uitgelegd als een opdracht.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:14
Sander Janssen, advocaat van Holleeder, heeft nog wat vragen die donderdag zijn blijven liggen. We gaan weer naar het Gelderlandplein en de ontmoeting in oktober 2005 waar de woorden "Osdorp eerst" werden gesproken. Janssen houdt La Serpe nu voor dat hij in oktober 2011 verklaarde dat ze al bezig waren met de moord op Kees Houtman. Donderdag zei hij dat Houtman pas prioriteit kreeg na de woorden van Holleeder.
vrijdag 12 oktober 2018 om 08:10
We zijn inmiddels begonnen. La Serpe zal als eerste gaan verklaren alleen zijn er wat problemen met de geluidsinstallatie.
vrijdag 12 oktober 2018 om 07:53
Ros is in eerste aanleg bij de rechtbank tot dertig jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op Thomas van der Bijl in 2006. Hij kreeg de opdracht rechtstreeks van Dino Soerel. In het hoger beroep sloot Ros een deal en werd hij de tweede kroongetuige. Mede door zijn verklaringen werden Soerel en ook Jesse R. tot levenslang veroordeeld. Beide mannen zijn in cassatie gegaan tegen de straf die daarmee nog niet onherroepelijk is.
vrijdag 12 oktober 2018 om 07:50
Ros en La Serpe kennen elkaar uit de gevangenis. Zij hebben in huurmoordenaar Jesse R. een gedeelde vriend. Willem Holleeder zegt hetzelfde over beide mannen; "Ik ken ze niet". Het verschil is wel dat Holleeder zelf zegt La Serpe een keer ontmoet te hebben. Ros heeft hij nog nooit gezien. Dit wordt ook niet tegengesproken door Ros.
vrijdag 12 oktober 2018 om 07:48
De mannen zullen ook over elkaar verklaren en die verklaringen zullen met elkaar vergeleken worden. Ook zal hun gedeelde kennis over dezelfde zaken op die manier aan elkaar getoetst worden.
vrijdag 12 oktober 2018 om 07:47
Vrijdag is de 41e zittingsdag in het proces tegen Willem Holleeder. Vandaag zullen allebei de kroongetuigen, Peter la Serpe en Fred Ros, verklaringen afleggen in de rechtszaal. Omdat er maar één afgeschermde getuigencabine is, kunnen ze niet allebei tegelijkertijd in de zaal getuigen. Het is de bedoeling dat dit om de beurt gebeurt.
donderdag 11 oktober 2018 om 14:31
En hiermee is de zitting afgerond voor donderdag. Vrijdag komt La Serpe weer getuigen. Dan zal ook de tweede kroongetuige Fred Ros komen verklaren. De twee zullen elkaar afwisselen in de zittingszaal omdat ze niet tegelijkertijd in de zittingszaal plaats kunnen nemen.
donderdag 11 oktober 2018 om 14:26
We zijn weer begonnen. Janssen heeft het woord weer en houdt La Serpe een passage voor uit gesprekken die de kroongetuige in augustus 2006 voerde met de politie. De inhoud hiervan moet volgens La Serpe anders worden bekeken omdat het niet om officiële verklaringen gaat wat hem betreft. "Ik was toen nog aan het aftasten", legt La Serpe uit. Hij bedoelt dat er nog afspraken gemaakt moesten worden met een partij (OM) waar hij als crimineel dertig jaar tegenover heeft gestaan.
donderdag 11 oktober 2018 om 13:48
We onderbreken voor een kwartier.
donderdag 11 oktober 2018 om 13:47
Holleeder: "Ik zit hier nu al twee dagen en het is speculeren, op speculeren, op speculeren en ik word er nu een beetje moe van. Ik heb die man een keer ontmoet en verder nooit zaken met hem gedaan. Hij zegt dat hij bang moet zijn als ik voor zijn deur sta, maar mensen moeten bang voor hem zijn. Dat heeft hij wel bewezen." Holleeder doelt waarschijnlijk op de mensen die zijn veroordeeld door de verklaringen.
donderdag 11 oktober 2018 om 13:37
Janssen zegt dat La Serpe alleen niet heeft gesproken met Soerel of Akgün, mensen die dicht bij Holleeder zouden hebben gestaan. "Ik heb u verteld wat ik weet en dan is het aan de rechtbank wat ze daarmee doen", aldus La Serpe.
donderdag 11 oktober 2018 om 13:34
Willem Holleeder vraagt nu ook aan La Serpe hoe hij aan al zijn informatie over hem kwam. "In de gevangenis hoorde ik het van Cor Van Hout. Ik hoorde het van Jesse en nog dertig man die ik heb gesproken in het criminele milieu." "Wie dan?", vraag Holleeder weer. La Serpe gaat onverstoord verder. "En zo krijg je een beeld van een persoon door al die verhalen. Die informatie kreeg ik van mensen die ik serieus nam."
donderdag 11 oktober 2018 om 13:28
De oudste rechter vraagt aan La Serpe of hij wel eens iets te horen heeft gekregen over Holleeder dat achteraf niet waar bleek te zijn. Hij zegt dit  niet te weten, "alleen was er niet zo'n stroom aan informatie zoals die er nu in de rechtbank is", verduidelijkt La Serpe. "Ik wilde in eerste instantie niet over hem verklaren omdat ik hem als een serieuze partij zag."
donderdag 11 oktober 2018 om 13:24
La Serpe is geïrriteerd om de implicatie van Janssen dat La Serpe zijn kennis alleen van horen zeggen heeft.