Beleggers wachten in spanning op de resultaten van Tesla. De verwachtingen op Wall Street zijn echter niet hoog. Veel analisten hebben hun taxaties al verlaagd.

Bestuursvoorzitter Elon Musk van Tesla Motors riep zijn personeel eind augustus op om er alles aan te doen om de kosten laag te houden en zoveel mogelijk auto's af te leveren om zo een positieve kasstroom te kunnen laten zien.

Hij noemde het de 'laatste kans' van Tesla om aan investeerders te bewijzen dat het bedrijf winstgevend kan zijn voordat de Model 3 vol in productie zal worden genomen. "Het zou geweldig zijn om een taart in het gezicht te gooien van alle nee-zeggers op Wall Street die beweren dat Tesla altijd geld zal blijven verliezen", aldus Musk.

Maar volgens The Wall Street Journal zal Musk nog even moeten wachten met het gooien van deze taart. Analisten hebben hun taxaties scherp verlaagd in aanloop naar de derdekwartaalcijfers, die woensdag na de slotbel bekend worden gemaakt.

Analisten gepolst door FactSet rekenen gemiddeld op een aangepast kwartaalverlies van 4 dollarcent per aandeel. In maart dit jaar werd nog uitgegaan van een winst van 52 cent per aandeel en in de zomer van 2015 bedroeg de verwachting nog 1,09 dollar per aandeel.

Sinds de beursgang in 2010 is Tesla maar één kwartaal winstgevend.