Apple heeft zoveel geld in kas dat het met gemak een bedrijf van 19 keer de omvang van Twitter of 8 keer die van Tesla kan kopen.

De Amerikaanse iPhone-maker Apple zag de kaspositie in het fiscale vierde kwartaal - Apple's boekjaar loopt tot eind september - toenemen tot een recordniveau van 237,6 miljard dollar (218 miljard euro). Dat is 6,1 miljard dollar meer dan in het derde kwartaal. Een jaar geleden had Apple 206 miljard dollar in cash en twee jaar geleden was dat nog 155 miljard dollar.

De geldberg van Apple is zo groot dat wanneer de cashberg een bedrijf zou zijn, het de op zes na grootste onderneming in de S&P 500-index zou zijn en het veertiende grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, zo meldt zakenzender CNBC.

Genoeg geld voor grote overnames

De enorme kasreserve van het bedrijf zorgt al jaren voor speculatie wat Apple met al dat geld gaat doen en welke bedrijven Apple mogelijk zal kopen. De iPhone-maker heeft volgens StockTwits in ieder geval genoeg geld om 19 keer een bedrijf als bijvoorbeeld Twitter of 8 keer een bedrijf met de omvang van Tesla te kunnen kopen.

Ook kan Apple 5 keer een bedrijf als Netflix overnemen. Een onderneming als TomTom, met een beurswaarde van 1,8 miljard euro, kan wel 121 keer worden gekocht. Dit gaat in alle gevallen natuurlijk wel om de huidige beurswaarde van een bedrijf, een overnameprijs zal doorgaans hoger uitvallen.