Het kolenbedrijf Peabody Energy zit sinds april in surseance van betaling, maar het aandeel schoot in oktober met bijna 1.000 procent omhoog.

In april vroeg Peabody surseance van betaling aan. Het aandeel van het kolenbedrijf kelderde in ruim een maand van 6,39 naar ongeveer 1 dollar en kabbelde sindsdien een aantal maanden verder op dat niveau. Maar sinds oktober zit er ineens ongekende beweging in het aandeel, dat maandag net boven de 17 dollar sloot.

Sinds het begin van oktober betekent dat een groei van inmiddels 936 procent. Maar de reden achter de gigantische koersstijging is enigszins onduidelijk. Waarom zou het aandeel van een bedrijf dat op een faillissement afstevent ineens als een komeet de lucht in schieten? Het heeft waarschijnlijk met speculatie te maken.

Veel beleggers hadden shortposities genomen in Peabody, erop speculerend dat het aandeel nog verder weg zou zakken.

Maar door het hoge aantal opties, waren er nog maar weinig aandelen echt beschikbaar, te weinig om een efficiënte markt te kunnen maken, schrijft Bezek. Dat bood beleggers de kans om de markt te manipuleren door de schaars beschikbare aandelen van Peabody massaal op te kopen voor een lage prijs. Hierdoor schoot het aandeel flink omhoog.

Dat effect werd nog eens extra versterkt door een zogenoemde 'short squeeze'.