President Maduro van Venezuela betaalt liever zijn schuldeisers dan voedsel en medicijnen te kopen voor zijn bevolking. Gevolg: spectaculaire rendementen voor beleggers, terwijl de Venezolanen honger lijden.

Hier volgt een raadsel. Wat zijn de best presterende emerging markets-staatsleningen van 2016? Antwoord: die van Venezuela, zo signaleert The Wall Street Journal. Rendement tot dusver dit jaar: 46 procent.

Maar daar begint het raadsel pas. Want hoe kunnen de obligaties een gouden randje hebben als het land zelf een sociale en economische meltdown nabij is? Venezuela is het meest olierijke land op aarde. Maar na bijna twintig jaar "socialistisch" wanbeleid bedraagt de inflatie 500 procent, lijden de Venezolanen honger en ligt de kindersterfte er aanzienlijk hoger dan in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

President Maduro betaalt echter liever zijn schuldeisers dan voedsel en medicijnen te kopen voor zijn burgers. Hij is de opvolger van wijlen Hugo Chávez, een adept van Fidel Castro die zijn land opzadelde met een "mooie revolutie".

Het is zeer de vraag hoe lang Maduro zijn crediteuren tevreden kan houden. Eind 2017 moet Venezuela voor vijftien miljard dollar aan obligaties aflossen, en het land heeft niet meer dan twaalf miljard dollar aan valutareserves.

Zelfs beleggers snappen niet waarom Venezuela zijn schulden blijft aflossen.