Waar moet het heen met de olieprijs? De meningen zijn verdeeld

Olie zit al bijna twee jaar in een berenmarkt en steeds meer marktpartijen verwachten dat de olieprijzen de komende tijd laag zullen blijven. Maar niet iedereen deelt die visie.

De gedachte achter de verwachting van aanhoudend lage olieprijzen is simpel, zo meldt de New York Times. De stagnerende wereldwijde economische groei en het agressieve pompen door grote producenten als Saudi-Arabië zullen de olieprijzen onder druk blijven zetten.

Grote opkomende economieën als China, Brazilië, India en Rusland, die goed zijn voor ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag naar olie, zijn niet meer 'booming', en Saudi-Arabië wil de prijzen laag houden om de producenten van schaliegas en olie in de Verenigde Staten uit de markt te drukken.

Goldman ziet olieprijs van rond 50 dollar

Belangrijke partijen als Goldman Sachs verwachten daardoor dat de olieprijs, die momenteel rond de 50 dollar per vat schommelt, vlak zal blijven voor het grootste deel van 2017. De Amerikaanse Energy Information Administration verwacht een gemiddelde prijs van 52 dollar per vat volgend jaar.

Een aantal experts steken echter hun nek uit en beweren dat de markt "zelfgenoegzaam" in zijn vooruitzichten is geworden, net zoals in de jaren 2011 tot 2014 toen de olieprijs boven de 100 dollar per vat bleef bewegen. De olieprijs kan de komende jaren volgens hen doorstijgen richting 75 dollar.

Tip de redactie