Recessie voor de volgende Amerikaanse president?

Economen schatten de kans dat de opvolger van Barack Obama in de komende vier jaar te maken krijgt met een recessie op 60 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van The Wall Street Journal onder 59 economen. The Economist zoekt uit of dat een reële kans is en vraagt zich af of de Fed de nieuwe Amerikaanse president zal verwelkomen met een recessie.

In de eerste maanden van het presidentschap van Barack Obama kroop de Amerikaanse economie uit de 'Grote Recessie' en in de huidige expansie. En met nog drie maanden te gaan lijkt Obama na afloop van zijn tweede termijn deze expansie door te geven aan zijn opvolger.

Clinton president?

The Economist lijkt er daarbij van uit te gaan dat zijn opvolger een vrouw is, aangezien het blad zich afvraagt: "wat de kans is dat 'zij' haar eerste termijn zal doorkomen zonder een economische krimp?"

Om die vraag te beantwoorden zet The Economist een aantal feiten over economische expansies en recessies op een rij. Ten eerste merkt het blad op dat de huidige expansie die in juni 2009 begon nu al 88 maanden duurt. Dat is de op drie na langste periode van economische uitbreiding.

De op twee na langste expansieperiode was die van de jaren tachtig met een duur van 92 maanden. De jaren zestig kende een expansieperiode van 106 maanden en de Clinton 'boom' van de jaren negentig, die tien jaar duurde, was de langste bloeiperiode. Als de huidige expansieperiode tot juli 2019 aanhoudt zal het de langste groeiperiode in de Amerikaanse geschiedenis zijn.

De langste expansieperiode ooit staat overigens op naam van Nederland.

Tip de redactie