Deze vijf zaken bepalen welke richting de goudprijs op gaat

De goudprijs is dit jaar met meer dan twintig procent gestegen. Moeten beleggers verkopen of extra inzetten?

De prijs van het edelmetaal kende afgelopen week de slechtste week sinds juni 2013 en zakte met vijf procent. De daling werd veroorzaakt door de Amerikaanse dollar, die een stijging liet zien door de toegenomen verwachting dat de Fed later dit jaar de rente zal verhogen. Een sterke dollar is meestal slecht voor de goudprijs

De Britse zakenkrant Financial Times somt vijf factoren op die goudbeleggers in de gaten moeten houden in de komende maanden.

1) De Fed

De ogen van goudbeleggers zijn vooral gericht op de Fed. Gaat de Amerikaanse centrale bank in december de rente verhogen? Een renteverhoging is doorgaans slecht voor goud omdat alternatieve investeringen daardoor aantrekkelijker worden. 

2) ETF's

Een ander aandachtspunt is de kapitaalstroom in goud-ETF's. Dit jaar stroomde er al 27 miljard dollar in zogenoemde goudtrackers. Deze instroom hielp de goudprijs vooruit.

3) China en India

China en India - 'Chindia' schrijft de FT - zijn de twee grootste goudconsumenten ter wereld. De vraag van beide landen naar goud is dit jaar echter achtergebleven. Analisten letten er nu op of de prijsdip zal leiden tot meer vraag uit Azië en vooral uit India waar het belangrijke bruiloftsseizoen nadert.

4) Presidentsverkiezingen VS

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden ook nauwlettend in de gaten gehouden. Vorige maand zakte de goudprijs na het sterke optreden van de Democratische kandidaat Hillary Clinton in het eerste verkiezingsdebat met haar Republikeinse concurrent Donald Trump. Een overwinning van Trump in combinatie met tegenvallende economische cijfers uit de VS zou de goudprijs volgens analisten sterk kunnen opdrijven.

5) Brexit

Hernieuwde zorgen over het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU zouden de goudprijs mogelijk positief kunnen beïnvloeden. In de nasleep van de verrassende Brexit-stem steeg de goudprijs aan het begin van de zomer tot het hoogste niveau sinds 2014, maar sindsdien is deze winst weer uit handen gegeven.

Tip de redactie