Dividendaandelen waren dit jaar 'hot', maar de laatste dagen vallen de lievelingen van het jaar hard terug.

Aandelen uit de zogenaamde 'utilities sector', denk vooral aan energie-aandelen zoals olie- en gasbedrijven, kenden tot voor kort een geweldig jaar. Omdat een belegging in een bedrijf dat bekend staat om een goede dividenduitkering als relatief veilig wordt gezien en dus aantrekkelijk is in onzekere tijden.

Maar de laatste paar dagen gaat het minder met de energie-aandelen. The Wall Street Journal schrijft dat de utilities sector op de Amerikaanse beurs in de laatste negen dagen met in totaal 7,5 procent is gedaald. Sinds 2002 had de sector niet meer negen dagen op rij verlies geleden.

Dividendaandelen te duur

De dalingen hebben volgens WSJ te maken met fondsbeheerders die de hooggewaardeerde dividendaandelen van de hand doen en cashposities innemen. Er zijn zorgen dat de rally dit jaar de aandelen te duur heeft gemaakt.

"De bomen groeien niet tot in de hemel", zegt beleggingsstrateeg Brad Neuman. Volgens hem leek het erop dat beleggers op zoek waren naar een excuus om de hoog gewaardeerde dividendaandelen terug naar de oude niveaus te sturen.

Lees ook op finanzen.nl: Janneke Willemse: 'blondje' loopt verder uit op de AEX